Predsjednica podržala ukidanje ubijanja napuštenih životinja

Iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović stiglo je pismo podrške odluci o ukidanju ubijanja napuštenih životinja u skloništima, priopćili su iz udruge Prijatelja životinja.

Grabar-Kitarović u svom je službenom pismu izjavila kako će ‘Republika Hrvatska provođenjem odluke o ukidanju usmrćivanja životinja u skloništima ostvariti razinu zaštite životinja primjerenu europskim standardima te će, što je vrlo bitno, odati priznanje svim udrugama i ljubiteljima životinja koji godinama ulažu velike napore kako bi se provela stvarna i djelotvorna zaštita životinja”.

– To je izravna podrška hvalevrijednoj odluci ministra Tolušića i lijepa vijest za šest postojećih no kill skloništa koja dugogodišnjom praksom pokazuju da je njihov način rada humaniji i ekonomičniji, poručuju Prijatelji životinja.

Podsjetimo, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić početkom siječnja donio je odluku da će se u novi Zakon o zaštiti životinja uvesti zabrana ubijanja pasa u skloništima, odnosno da će se maknuti mogućnost usmrćivanja nakon 60 dana. Ministar je najavio i detaljnije kontrole provedbe mikročipiranja i sudjelovanje svih lokalnih zajednica u provedbi Zakona.

– Ministar je pokazao humanost i želju za konkretnom provedbom Zakona kada je podržao stupanje na snagu zabrane uzgoja životinja radi krzna, a odlukom o uvođenju no kill skloništa i dalje pokazuje sluh za dobrobit životinja i glas javnosti. Zauzimanje za napuštene životinje i ispravljanje nepravde prema njima trebalo bi rezultirati i boljom provedbom Zakona o zaštiti životinja koji ne smije biti samo mrtvo slovo na papiru, piše u priopćenju udruge.

Predsjednica je u pismu navela i ‘kako bi se i u drugim relevantnim zakonima i propisima morao odražavati senzibilitet hrvatske javnosti za poštivanje živih bića i života u svim pojavnim oblicima’.

– Udruga Prijatelji životinja zahvaljuje na podršci predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i njezinu uredu i uime 90 posto građana Hrvatske koji ne žele da njihov novac odlazi na ubijanje životinja, već na zbrinjavanje, kastraciju, udomljavanje i edukaciju, što dugoročno dovodi do dobrih rezultata u interesu cijele zajednice. Svi koji žele dati podršku boljem Zakonu o zaštiti životinja i traže, umjesto ubijanja nedužnih životinja, kažnjavanje neodgovornih građana, mogu i potpisati peticiju te podržati odluku Ministarstva poljoprivrede, zaključuju Prijatelji životinja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.