PRESEDAN U ŠKOLSKOJ PRAKSI: Osmaši splitske škole ne idu na ekskurziju

Aktualni osmaši u splitskoj Osnovnoj školi Manuš neće na ekskurziju! Na svojevrstan presedan u školskoj praksi odlučilo se Učiteljsko vijeće te osmoljetke, a glavni su razlozi za ukidanje neugodna iskustva s prošlogodišnjih putovanja, izostanak edukativnog segmenta te veliki trošak koji znatan broj roditelja teško može podnijeti u aktualnoj situaciji.

 Osmaši će stoga ubuduće ići na dva jednodnevna izleta ili će u hotelu prespavati jednu noć umjesto pet, piše Slobodna Dalmacija.
Putovanja se skraćuju i četvrtašima s Manuša koji će od roditelja biti razdvojeni maksimalno tri dana, a ne pet kao do sada.

Osjetljiva dob učenika

”Otkako sam ravnateljica, dakle, posljednjih sedam godina, razmišljamo o ukidanju ekskurzija, a evo ovog puta je Učiteljsko vijeće bilo jedinstveno u toj odluci. Svojevrsni okidač bila je i nedavna pogibija srednjoškolca iz Delnica u Španjolskoj.

Problem je što su i osmaši u vrlo osjetljivoj dobi kada vole iskušavati stvari i ne znaju povući granicu, tako da naši učitelji, brinući o njihovoj sigurnosti, svih pet noći znaju probdjeti. Ne spavam ni ja, sve dok se ne vrate u Split, premda nisam s njima… Uza sve mjere sigurnosti, nesreće se događaju, a nama je cilj svesti rizične situacije na najmanju moguću mjeru”, objašnjava Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš.

Prošle su godine, dodaje, i sami jedva izbjegli incidentnu situaciju u Zagrebu kojoj su kumovali učenici. Nekoliko osmaša je, naime, na put krenulo s Hajdukovim rekvizitima i šalovima koje su stavili na sebe u centru Zagreba u namjeri da isprovociraju prolaznike. U posljednji trenutak su ih nastavnici spriječili u tome.

IZVOR: Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.