Preživjeli gospodarsku krizu: Zagreb Montaža Vlade Čovića peti najveći domaći građevinar

Zagreb Montaža šibenskog poduzetnika Vlade Čovića je peti najveći domaći građevinar prema lanjskim prihodima, pokazalo je istraživanje Tportala koji piše da je gospodarska kriza koja je sedam dugih godina drmala Hrvatskom najteže pogodila građevinski sektor. Izgubljeno je više od 50.000 radnih mjesta, a mnoge su se velike tvrtke, poput Konstruktora ili Dalekovoda, našle na koljenima.

Zagreb Montaža, kojoj je predsjendik Uprave Čovićev sin Alen, svake godine bilježi značajan rast prihoda, od kojih 70 posto ostvaruje na inozemnom tržištu. Prisutna je na gradilištima u Njemačkoj, Nizozemskoj, Češkoj, Sloveniji i Velikoj Britaniji.

Inače, s prošlogodišnjih 900,5 milijuna kuna prihoda na prvom mjestu je Dalekovod. Tvrtka je prije tri godine uspješno prošla kroz predstečajnu nagodbu i otad stabilno posluje. Prošlu godinu promet joj je pao za nešto više od 12 posto, što su iz Dalekovoda objasnili ‘bitno sporijom dinamikom raspisivanja natječaja na domaćem tržištu za infrastrukturne projekte’.

Jedan od najvažnijih projekata na kojem Dalekovod trenutno radi, u partnerstvu sa Zagreb Montažom, rekonstrukcija je i izgradnja drugog kolosijeka pruge Dugo Selo – Križevci. Riječ je o projektu vrijednom milijardu  i 254 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz fondova EU-a dok preostalo plaća država. Osim tog velikog posla, Dalekovod i Zagreb Montaža povezani su i vlasnički.

Većinski udio u Dalekovodu drži tvrtka Konsolidator, iza koje stoji Vlado Čović, većinski vlasnik Zagreb Montaže, i Fond gospodarske suradnje Nexus.

Druga najveća građevinska tvrtka je Kamgrad u vlasništvu Dragutina Kamenskog. Prošlu godinu je završila s 815 milijuna kuna prihoda i 28,8 milijuna kuna čiste zarade, čime prednjači među konkurencijom, a u partnerstvu sa Zagreb Montažom u Šibeniku trenutačno gradi 148 stanova iz Programa poticane stanogradnje.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.