Prihodi od turizma ove bi godine mogli bi biti najveći u povijesti

Prihodi od hrvatskog turizma ove bi godine mogli prijeći iznos od 7,5 milijardi eura, što bi bilo najviše do sada u samostalnoj Hrvatskoj, a takvoj mogućnosti pridonose i dobri rezultati ovogodišnje predsezone u kojoj se s postocima rasta stvorila svojevrsna ‘zaliha’ za predstojeće mjesece, kazao je u petak ministar turizma Darko Lorencin gostujući u programu zagrebačkog radija yammatFM.

“Očekivanja od svake sezone su jako velika, pa je tako i od ove, ali s obzirom na dobre predsezonske rezultate, dobre najave posezone i tradicionalno dobro popunjeno ljeto vjerujem da bi prihodi ove godine mogli biti viši od lanjskih oko 7,45 milijardi eura i prvi put prijeći 7,5 milijardi eura”, kazao je Lorencin.

Istaknuo je i da Hrvatska u cjelini može jako puno toga ponuditi na svom relativno malom prostoru, čime se i vode u kreiranju turističke politike u čemu važnu ulogu ima uspostava i primjena destinacijskog menadžmenta u sklopu čega svi u destinaciji rade zajedno na kreiranju turističkog proizvoda, uklanjanju nedostataka i povećanju konkurentnosti.

“Konkurentnosti pridonosi i specijalizacija za određenu temu ili proizvod, što bi naše destinacije također morale više činiti, jer za sada takvih nemamo puno u Hrvatskoj, a oni koje tako rade imaju dobru prepoznatljivost i rezultat”, poručio je Lorencin izdvojivši u tom smislu nekoliko destinacija koje već razvijaju ponudu određenog ‘life style-a” poput Dubrovnika, Splita, Hvara, Malog Lošinja, Rovinja i unutrašnjosti Istre.

“Takve destinacije, iako ih još nema puno, ipak su sve jače i u ukupnom financijskom turističkom prometu čine već velikih 10-ak posto”, kazao je Lorencin.

Osvrnuvši se na sve brojnije glazbene festivale u Hrvatskoj, Lorencin je kazao da su važni za turizam jer na njih dolazi puno ljudi, a iako znaju imati i neke negative oznake, poput velike buke, primjer Splita i Ultra Europe dokazuje da se čak i u velikim gradovima može tako nešto organizirati bez posljedica.

“Split se zbog tog festivala kompletno ‘reorganizirao’, sve službe rade usklađeno, i spremni su ove godine za još više posjetitelja i više svega nego na prijašnja dva izdanja tog festivala”, ocijenio je Lorencin.

U razgovoru na radiju spomenuo je i važnost ulaganja u kontinentalni turizam jer to osim turističke ima i, kako je kazao, socijalnu komponentu s mogućnošću zapošljavanja cijelih obitelji, razvoja vinarstva, ponude zdravstvenog turizma i drugog.

“Za razvoj turizma na kontinentu važno je sagledati i koje razvojne potencijale ima, na čemu se može graditi ponuda, ali i tu je, kao i u svim drugim oblicima turizma, cilj dobiti kvalitetne, atraktivne i konkurentne turističke proizvode, oko toga se sve vrti”, zaključio je ministar Lorencin.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.