Procurili testovi?: Usred noći odgođena državna matura iz hrvatskog

“VAŽNA OBAVIJEST

Obavještavamo sve pristupnike koji su 17. lipnja 2015. u 9.00 sati trebali pristupiti pisanju ispita

Hrvatski jezik A i B razine -ESEJ

da se ispit NEĆE PROVODITI u tom terminu.

NOVO VRIJEME PROVEDBE:
– 18. lipnja 2015. u 10.00 sati na istom mjestu pisanja koje je vidljivo pristupnicima na njihovoj stranici na poveznici Moj raspored”

> Ako imate maturanta ili jesi maturant, šaljite nam svoju reakciju ili komentar na mail desk@index.hr

Ovo je obavijest koja je noćas osvanula na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Državna matura iz hrvatskog jezika odgođena je usred noći. Zašto? Još se ne zna. Čekamo odgovor iz NCVOO-a. No, Indexu su na mail redakcije pisali maturanti: tvrde kako su procurile informacije o tome koje će dobiti zadatke na maturi! Navodno se radi o djelima Prah Ranka Marinkovića te djelu Patnje mladog Werthera.

Policija istražuje

“Do ovog pomicanja termina došlo je jer su tijekom jučerašnjeg dana u jednoj školi otuđena dva rezervna primjerka ispita Hrvatskog jezika – A i B razina – ESEJ, zbog čega policija obavlja istragu”, objavljeno je na stranici srednja.hr nakon što su dobili obavijest iz MZOS-a. Prema njihovim informacijama, u profesori jedne škole sami  su primjetili da su nestale dvije kutije te da su procurili ispiti, nakon čega se u cijeli događaj uključila policija.

Udruga srednjoškolaca ogorčena

“Dok su desetci tisuća maturanata spavali u dubini noć iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) je stigla obavijest od odgodi sutrašnjeg ispita državne mature iz hrvatskog. Točnije odgođen je dio ispita u kojemu se ispituje pismeno izražavanje učenika, odnosno esej.”, priopćila je Udruga srednjoškolaca.

Udruga srednjoškolaca želi iskazati najveću moguću ogorčenost pred ovakvim ponašanjem NCVVO-a koji je samo 8 sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku.

“Držimo da je ovakvo ponašanje na od strane nadležnih za provođenje mature, za koje naglašavamo se događa svake godine, u ozbiljnu sumnju dovelo njihove kvalifikacije da dalje nastave obavljati ovaj posao. Isto tako navodi se pitanje hoće li se onda u četvrtak pisati i esejski i dio ispita na zaokruživanje ili će doći do potrebnog pomicanja datuma pisanja drugog djela?”, pišu srednjoškolci.

“Ovakve situacije povećavaju pritisak na maturante koji već zbog samih ispita se nalaze pod ogromnim stresom. Tražimo da se odgovorni očituju o razlozima odgode i da se ispričaju svim maturantima i cjelokupnoj javnosti.”, zaključuju.

Sramotan postupak

Donosimo i neke reakcije maturanata koje su nam tijekom noći stigle na mail.

“Ja sam učenik koji pristupa ispitima državne mature, i smatram da je postupak NCVVO-a i svih organizacija koje sudjeluju u donošenju odluka u vezi mature u najmanju ruku sramotan. Naime, esej za Hrvatski jezik (A i B razina) odgođen je za 1 dan, i to u 01:00 na dan kada se ispit trebao provoditi. Ovaj postupak pokazao je apsolutan nedostatak organizacije i potpunu nesposobnost ljudi o kojima ovisi naše daljnje školovanje. Molim vas da proslijedite ovu priču kako bi svi znali tko upravlja obrazovanjem mladih u Hrvatskoj.”

“Poštovana redakcijo “Indexa”, Vaš sam čitatelj i želim Vas obavijestiti o nevjerojatnom propustu, gafu, skandalu koji pogađa NCVVO- Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje, koje je pod nadzorom Ministarstva obrazovanja,kulture i sporta. Nadalje, točnije riječ je o odgodi državne mature za koju smo mi maturanti dobili obavijest u 1h poslije ponoći. Dobili smo obavijesti, da se državna matura neće održati danas ujutro u 9:00 te da ne dolazimo pred škole. Kako je moguće, da se ovo dogodi? Kako je moguće, da se odgodi samo 7 sati ranije? Nezadovoljni maturant”

“VEZANO ZA DRŽAVNU MATURU! Molim vas napišite članak za ovogodišnju državnu maturu koja se trebala održati danas, ali su procurili podaci vezani za esej iz hrv. jezika. Sad se ne zna kada bude taj dio iz hrv. jezika održan. Ovo je nečuveno, poremećen nam je raspored učenja.”

“Slažem se da je ovo krajnje neodgovorno,ali svi imamo pristup internetu i bolje je da ne pišemo esej dvaput(jer bi poništili ovu maturu kao već do sada – navodno su jedne godine esej pisali ponovno jer je procurilo-ne mogu potvrditi ovo) i tako smo dobili priliku malo bolje naučiti. Bolje je da svi dobijemo iste šanse, a ne da neki sa informacijom djela dobiju bolju ocjenu od nas ostalih.”, A. P, učenik X.gimnazije

“Poštovani,

želim iskoristiti ovu prigodu da iznesem veliki problem državne mature. Okej, esej je očito provaljen, ispit je odgođen, ali zašto? Zato što državnu maturu ne pišu svi pod istim kriterijima.  U mojoj školi se strogo pridržavaju svih mogućih pravila. Profesorima koji vas gledaju 4 godine morate na ulazu pokazati osobnu da se uvjere da ste to stvarno vi, nad ispitnim vrećicama stražari se danonoćno, a učenici ne smiju dignut pogleda s ispita.

U drugim školama nije frka ako neko dobaci koji odgovor, prošeta malo po školi, pa onda svi fino iskomentiraju pola testa, čak i predmetni nastavnik slučajno fali razred i dobaci koju. Jer negdje je matura strijeljanje, a negdje kavica. Pa kad već troše tolike pare, barem neka ispitna povjerenstva sastave od nastavnika iz obližnjih škola koji će nepristrano obavljati svoj posao.

Pozdrav od nezadovoljne maturantice”

IZVOR: index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.