Prosvjed u Vukovaru – danas se neće skidati ploče

Od vukovarskih prosvjednika, koji su tijekom jučerašnjeg dana bili privedeni na obavijesni razgovor, trojica su puštena, a trojica su zadržana do daljnjega, doznaje se u policiji. Protiv njih će biti podnesene kaznene prijave. Privedeni su jer su sudjelovali u nasilnom uklanjanju dvojezičnih ploča i probijanju policijskog kordona pri čemu su ozlijeđena četiri policajca. Iz policije su pušteni Marijan Živković, Drago Adžaga i Stevo Culej. U policijskim prostorijama još je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

O problemu dvojezičnosti u Vukovaru očitovala se i Hrvatska stranka prava. Naglasili su da će  Milanovićeva vlada ako bude inzistirala na ćirilici, ubrzo imati i prosvjede na Markovu trgu. Podsjetli su i na činjenicu da su ćirilicu, uz HDZ-ove i SDSS-ove vijećnike izglasali i vijećnici HSP dr. Ante starčević ali iz potpuno krivih motiva. ‘Radilo se o političkoj akciji kojom su željeli zapravo ograničiti ovlasti gradonačelnika Sabe. Ovo je najbolji pokazatelj da se zbog trenutne političke prednosti ne smije ništa činiti kada se radi o temeljnim nacionalnim interesima, izjavio je Daniel Srb, predsjednik HSP-a.

Dopredsjednik vukovarskog HDZ-a Ivan Penava izjavio je za HTV kako nisu ostvarene zakonske pretpostavke, odnosno članak 8 Ustava o pravima nacionalnih manjina koji kaže da se sva prava i zakoni po pitanju nacionalnih manjina primjenjuju jedino pod uvjetom poštivanja i nacionalnih manjina i većinskog naroda. Opovrgnuo je da je upravo HDZ bio jedna od stranaka koje su 2009. izmjenama Statuta grada Vukovara omogućile uvođenje dvojezičnosti.

Podsjetimo, jučer su prosvjednici razbili tri ploče, no postavljene su dvije nove – na zgradi HZMO-a i HZZ-a. Jutros je postavljena i ploča na zgradi Centra za socijalnu skrb. Ploče čuva interventna policija i do njih je danas gotovo nemoguće doći. Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara istaknuli su da dolaze branitelji iz cijele Hrvatske. HAK je izvijestio da je zbog prosvjeda za sav promet zatvorena državna cesta Vukovar – Ilok.

Izvor: HRT

Foto: Vukovar-vu.com

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.