Provjerite novčanike: Još se plaća nevažećim novčanicama od 20 kuna

– Kad mi je žena u dućanu jučer rano ujutro rekla da mi je novčanica od 20 kuna koju sam joj dala krivotvorina, odnosno da nije prava, došlo mi je da propadnem u zemlju! Tu sam novčanicu dobila nakon što sam parkiranje platila novčanicom od 200 kuna i čovjek mi vratio 190 kuna ostatka, a među vraćenim novčanicama bila je i ta.

Nisam mogla vjerovati što se događa! Nije to velika svota, ali mi nije bilo jasno tko bi mogao igrati se s krivotvorinama od 20 kuna – ispričala je za Slobodnu Dalmaciju jučer jedna Splićanka koja nam se javila, želeći upozoriti sve ljude da pomno gledaju, pogotovo u ovoj predblagdanskoj potrošačkoj groznici, kakav novac primaju jer, veli, što bi se dogodilo da je u pitanju bila novčanica od 200 ili 500 kuna. No, kad je otišla svojoj prijateljici koja radi u jednoj banci da ipak dodatno provjeri o kakvoj se kvaliteti krivotvorine radi, ispostavilo se da nije u pitanju falsifikat već se radi o – nevažećoj novčanici.

Bez ‘Vučedolske golubice’

Naime, novčanica koju je naša čitateljica dobila kao ostatak prilikom plaćanja parkiranja izdana je 31. listopada 1993. godine. Novčanice od 20 kuna izdane tog datuma puštene su u optjecaj 30. svibnja 1994. godine, a iz legalnih novčanih tokova u Hrvatskoj povučene su od 1. ožujka 2006. do 31. ožujka 2007. godine. Najočitija “pogreška” koja bi mogla nekoga navesti na pomisao da se radi o falsifikatu jest da se na novčanici iz 1993., za razliku od onih izdanih 2001. i 2012. godine, na prednjoj strani ne nalazi vodeni žig „Vučedolske golubice”, keramičke kultne posude u obliku ptice.

Dakle, iako se u početku našoj čitateljici činilo da su se falsifikatori dosjetili kako da s manjim apoenima ubace u igru lažni novac i dobiju pravi jer se novčanice od 200, 500 ili tisuću kuna češće provjeravaju, ispostavilo se da je ovdje ipak riječ o nekome tko je možda nenamjerno u optjecaj stavio 20 kuna koje ne vrijede već osam godina. Vjerojatno ih je nesvjesno upotrijebio kao sredstvo plaćanja. A tako nešto, ako je suditi po zakonu, nije kazneno djelo.

‘Razarajuće djelovanje

Naime, u članku “Krivotvorenje novčanica”, prije tri godine objavljenom na portalu IUS-INFO, autora Nevena Brkića, stoji kako “stavljanje i vraćanje nevažećih novčanica u optjecaj, a kojima je istekao rok trajanja prema odluci Hrvatske narodne banke nije predviđeno kao kazneno djelo u RH”. Autor objašnjava da takve novčanice nisu lažne, već su originali, međutim od dana povlačenja iz novčanih tokova nisu više zakonsko sredstvo plaćanja u RH, niti mogu služiti kao devize u stranim zemljama, te “stoga na stabilnost monetarnog sustava djeluju jednako razarajuće kao i lažne ili preinačene novčanice”.

Naravno, ako se radi o novčanicama većih iznosa ili velikom broju novčanica malih iznosa.

Nevažeće novčanice zamijenite u HNB-u

Na stranicama HNB-a mogu se naći podaci o tome koje su sve novčanice važeće, a koje nevažeće. Također, u HNB-u ističu da se sve nevažeće novčanice mogu zamijeniti u punom iznosu i bez vremenskog ograničenja u Hrvatskoj narodnoj banci, Direkciji trezora, Trg hrvatskih velikana 3, 10002 Zagreb, osobnom dostavom ili dostavom putem pošte.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.