Prva digitalna analiza: Samo jedan zastupnik je u godinu dana izgovorio 350.000 riječi

Bio je to jedan od onih govora o kojima se priča. Izrečen je prije dva mjeseca u Hrvatskom saboru. Nezavisni zastupnik, filozof Marko Vučetić u polupraznoj sabornici obrazlagao je zastupnicima zašto će glasati za ratifikaciju Istambulske konvencije, piše Jutarnji list.

– Mi smo stoljećima žene izlagali nasilju. Sad smo odlučili da ćemo izaći iz te skrivenosti nasilja i da ćemo humanizirati svijet. A to možemo samo ako kažemo da smo žene nepravedno ponizili – rekao je zastupnik Vučetić, a njegov je govor prenošen na društvenim mrežama kao primjer govora koji ljudi žele čuti.

Naravno, ali i nažalost, nisu svi govori niti tako kreativni, niti toliko kvalitetni kao što je to bio govor nezavisnog zastupnika. Vrlo često Sabor je mjesto govora koji ne služe da bi ikoga nadahnuli, nego s nekim drugim ciljem. Posljednji primjer je SDP-ova akcija podnošenja 380 amandmana na tzv. lex LNG, ne bi li otežali izglasavanje zakona o gradnji plutajućeg LNG terminala u Omišlju.

Analiza koju je, iz puke znatiželje, za Jutarnji list napravio BonsAI, informatička tvrtka, pokazala je da teme o kojima govore zastupnici ovise o tome pripadaju li stranci na vlasti ili su u oporbi, očekivano i o programu stranke, interesima pojedinih zastupnika, ali i o njihovoj stručnoj spremi.

umjetna je inteligencija u stanju izdvojiti i analizirati riječi prema našim zahtjevima i testovi kojima smo podvrgnuli saborske govore pokazali su razne zanimljive stvari. Iskristalizirale su se teme koje su važne i na kojima inzistiraju pojedine stranke, ali su odale i koliko su koji zastupnici, uopće, bili motivirani da drže govore i obrate se kolegama zastupnicima i javnosti. Miro Bulj je zastupnik koji je tijekom prošle godine izgovorio 350 tisuća riječi! Nitko mu nije bio ni blizu. Istina, upitno je koliko je od tih govora ostalo upamćeno, ali na sreću, moderne tehnologije svakog govornika tretiraju jednako. Većina zastupnika u jednoj godini izgovori oko 10 tisuća riječi i to su zastupnici koje prosječno informirani građanin upamti, dobar dio njih se približi brojci od 50 tisuća riječi, a 31 zastupnik premaši tih 50 tisuća i količinom izgovorenog se približi zastupniku Bulju.

Zastupnik Pernar je bio drugi najpričljiviji sa 250 tisuća riječi, a Branimir Bunjac i Gordan Maras su izgovorili nešto manje od 250 tisuća riječi. Tomislav Žagar i Anka Mrak-Taritaš izgovorili su svaki po 150 tisuća riječi, Tomislav Panenić oko 125 tisuća riječi, a Branko Bačić 120 tisuća riječi. Nikola Grmoja, Andrej Plenković, kao i Ivan Šuker izgovorili su svaki svojih 100 tisuća riječi.

Analizirali smo riječi koje izgovaraju zastupnici HDZ-a, SDP-a, Mosta i Živog zida i pokazalo se da među zajedničke najčešće riječi za sve ove četiri stranke ulaze: vlada, društvo, problem, protiv, osoba, drug, nemati, nov, politika, većina, jak, tema, interes, broj, Sabor, milijarda, dobiti, stran, pun, europski, EU, situacija, sredstvo, slučaj, ministar, kuna, milijun, HDZ, građanin, djeca, tisuća, dobro, bitan, proračun, zemlja, javan, posao, sud, kraj i naš.

Cijeli tekst s komentarima stručnjaka pročitajte na stranicama Jutarnjeg lista.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.