Prvi hrvatski pacijent ‘bez vlastitog srca’: 67-godišnjaku iz Rovinja ugradili potpuno umjetno srce

PROTEKLOG je tjedna u Kliničkom bolničkom centru Zagreb obavljena revolucionarna operacija – po prvi put u Hrvatskoj jednom je pacijentu ugrađeno potpuno umjetno srce.

“U četvrtak, 2. listopada 2014. u Klinici za kardijalnu kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb obavljena je ugradnja prvog potpuno umjetnog srca (total artificial heart, TAH) u KBC-u Zagreb i u Hrvatskoj kod 67-godišnjeg bolesnika iz Rovinja koji je bolovao od terminalnog zatajenja srca obaju srčanih komora, a kod kojega nije bilo moguće izvršiti transplantaciju srca iz razloga povišenog otpora u plućnoj cirkulaciji.

TAH je tehnologija kod koje se, za razliku od ugradnje mehaničkih srčanih pumpi, u čemu je KBC Zagreb lider u Hrvatskoj i u regiji i kod kojih se pumpa ugrađuje uz bolesno srce, pacijentovo srce u potpunosti odstranjuje i biva zamijenjeno umjetnim srcem, odnosno dvokomornom pumpom.

Kardiokirurški dio tima je vodio prof.dr.sc. Bojan Biočina – predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju, kardiološki dio tima akademik Davor Miličić – predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila, a anesteziološki dio prim. dr. Višnja Ivančan – voditeljica Odjela za liječenje kardiokirurških bolesnika Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

Pacijent se dobro oporavlja, te se očekuje da će transplantacija srca, nakon oporavka plućne cirkulacije, biti moguća u periodu između 6 mjeseci i godinu dana. Predviđa se da će prvi hrvatski pacijent `bez vlastitog srca` biti otpušten na kućnu njegu u periodu od otprilike mjesec dana nakon operativnog zahvata”, izvijestili su iz KBC-a Zagreb.

IZVOR: index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.