Rade na +50 stupnjeva, 12 sati dnevno, i to bez ijedne kune za prekovremeni rad

Jedan od građevinara sebe kroz šalu naziva “svestranim bauštelcem”. Kaže, za građevinsku tvrtku radi “sve što na gradilištu treba”, i to za plaću od 4.000 kuna. 

”Malo je to za ono što svakodnevno proživljavam na radnom mjestu, pogotovo u ljetnim mjesecima, kada na užarenom asfaltu provodim i po 10 sati dnevno – prekovremene sate neplaćeno!”, rekao je za Glas Slavonije. 

Mukotrpni uvjeti rada

On je tek jedan od stotina Osječana za koje, upozoravaju sindikalisti, s rastom žive u termometru počinje “pakao”. Naime, kako su vrući ljetni mjeseci poslovično špica sezone ne samo za ugostitelje na Jadranu nego i za građevince na kontinentu, posla je, kažu, uvijek preko glave. Na gradilištima se radi i po 10, 12 sati dnevno, ali, sve češće, bez ikakve dodatne naknade na osnovnu plaću. 

”Za ljude te struke nije uopće upitno imaju li ljeti više posla i u pravilu su svi oni spremni odrađivati prekovremene sate, te raditi i na +50 stupnjeva. No, sve to ipak posebno teško pada kada se taj mukotrpan rad ne vidi na njihovim platnim listama. I to ni kao prekovremeni rad, ali ni kao dodatak za posebne uvjete rada. Mučno je raditi u teškim uvjetima kada znate da vam to nitko neće platiti, ali trpjeti morate jer je nezaposlenost tolika da su radnici postali potrošna roba”, poručuje Frano Kopić, teritorijalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Osječko-baranjsku županiju. 

IZVOR: danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.