Rastu plaće dragovoljnim ročnicima. Od siječnja će primati 3.000 kuna mjesečno

Ministarstvo obrane od 1. siječnja uvodi novu poticajnu mjeru – povećanje mjesečne novčane naknade za dragovoljne ročnike na tri tisuće kuna s dosadašnje dvije tisuće kuna.

Riječ je o još jednoj mjeri povećanja materijalnih prava pripadnika Oružanih snaga RH, u funkciji jačanja sposobnosti Hrvatske vojske, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Mjesečni iznos naknade za dragovoljne ročnike od tri tisuće kuna bit će najveći takav iznos od uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja do sada. U 2016. godini mjesečna naknada ročnika iznosila je 1.190 kuna, a od 1. siječnja 2017. do danas 2.000 kuna.

– Programom dragovoljnog vojnog osposobljavanja ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Hrvatskoj vojsci. Program se provodi u Oružanim snagama Republike Hrvatske od 2008. godine i jedan je od uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu. Dragovoljno vojno osposobljavanje obuhvaća temeljnu i specijalističku obuku koja traje osam tjedana i provodi se u Požegi i na Vojnom poligonu Gašinci. Kandidati zainteresirani za dragovoljno vojno osposobljavanje mogu se prijaviti u Područnim odsjecima za poslove obrane tijekom cijele godine – priopćeno je iz Ministarstva.

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja uspješno je završilo oko osam tisuća ročnica i ročnika, od kojih je velik broj i primljen u djelatnu vojnu službu.

Zbog velikog broja zainteresiranih kandidata, tijekom prošle i ove godine, na dragovoljno vojno osposobljavanje bila su upućena po tri naraštaja dragovoljnih ročnika, za razliku od dotadašnjih dva uputa godišnje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.