Reformisti u Saboru jači za još jednu zastupnicu, Baranoviću i Martinčević pridružila se Vesna Sabolić

Danas je u Hrvatskom saboru održana konferencija za medije Narodne stranke – Reformisti na kojoj su govorili saborski zastupnici Natalija Martinčević, Vesna Sabolić i Petar Baranović.

Narodna stranka – Reformisti od prošlog tjedna ima 3 zastupnika jer se klubu pridružila Vesna Sabolić. Reformisti su sada u mogućnosti formirati i vlastiti klub zastupnika u Hrvatskom saboru, no ostat će u klubu s dosadašnjim kolegama – predsjednicom DC-a Vesnom Škare Ožbolt i zastupnikom Novog Vala Jakšom Baloevićem – iz dva razloga – jer smo do sada surađivali vrlo dobro i vrlo korektno i jer je to na tragu ideje da okupljamo stranke političkog centra.

Vlada RH više nema većinu; važno je napomenuti da su zadnji zakoni, čak i kad je kolegica Sabolić još bila u vladajućoj koaliciji, imali kod izglasavanja tanku većinu.

Stav Narodne stranke – Reformisti je od početka jasan: sve dobre poteze i zakone Vlade ćemo podržati dok ćemo sve loše poteze nećemo samo kritizirati, već ćemo i predlagati naša rješenja.

I dosad smo kao zastupnici i kao stranka djelovali vrlo konstruktivno: predložili smo 4 zakona od koji su čak 3 zapravo usvojena, doduše ne direktno, nego je Vlada na osnovu naših prijedloga zakona dala svoje.

Sprječavat ćemo loše poteze kao što je bila odluka Vlade o ukidanju sufinanciranja prijevoza učenika. Davat ćemo konkretna rješenja – kao što je to bilo u slučaju švicarskog Franka, gdje smo dali jasan model kako stvarno riješiti problem, a ne samo ugasiti požar privremenom mjerom. Ono što je još važnije, je činjenica da su Reformisti, na svojim prvim izborima u Varaždinskoj županiji dobili 20 % glasova, što je više nego SDP, HNS I HSU zajedno. Shodno tome, činjenica je da su Reformisti najjača politička snaga hrvatskog sjevera, posebno u

Varaždinskoj županiji i da već sada, dakle u trenutku kada nismo do kraja postavili našu mrežu možemo računati na tri zastupnika i boriti se za četvrtog. Obzirom da Reformisti imaju 2 zastupnika iz devete izborne jedinice, najavljen je još veći angažman te prisutnost na terenu; razgovarat ćemo s građanima na području LIčko-senjske, Zadarske, Šibensko- kninske, pa i dobrog dijela Splitsko-dalmatinske županije, gdje ćemo građanima približiti rad naših saborskih zastupnika. Približit ćemo im posebno reforme, programe i projekte koje Reformisti nude.

Reformisti, osim na sjeveru Hrvatske snažno jačaju i u devetoj izbornoj jedinici i na sljedećim parlamentarnim izborima očekujemo najmanje jednog zastupnika u toj jedinici.

Natalija Martinčević posebno se osvrnula na situaciju u gradu Varaždinu: Grad Varaždin je trenutno u apsurdnoj situaciji u kojoj je gradonačelnik Habuš (HNS) ostao bez oba dogradonačelnika. Naime, još je prošle godine napravljen presedan u hrvatskoj politici kojim je Habuš razvlastio i onemogućio u radu dogradonačelnicu Nataliju Martinčević zbog prelaska u Reformiste. Sada je SDP nezadovoljan radom dogradonačelnika Radelića raspustio i Gradsku organizaciju SDP-a, očito ograđujući se od takve politike i takvog vođenja grada.

Obzirom da u gradskoj vlasti ovime više ne sudjeluju oba dogradonačelnika, ali posebno obzirom da je grad Varaždin u financijskom kolapsu, opterećen tužbama i sporovima u iznosu preko 250 milijuna kuna, s neriješenim problemom 120.000 smeća, te mjerama obustave izvršenja proračuna, gradonačelnik Habuš nema više legitimitet za vođenje grada i očekujemo hitne prijevremene izbore i novu odgovornu i kompetentnu vlast.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.