Rođen prije 158 godina, a i dan danas služi kao inspiracija mnogima

Prije točno 158 godina, u selu Smiljanu kraj Gospića rođen je, kako ga mnogi zovu, čovjek koji je stvorio 20. stoljeće.

Nikola Tesla ostvario je oko tisuću pronalazaka i patenata, bio je jedan od pionira radio-tehnike, objavio je radove iz fizike u kojima je iznosio originalne ideje i često je bio ismijan, ali unatoč tomu Tesla se danas smatra jednim od najplodnijih genija u elektrotehnici.

Tijekom svog genijalnog života družio se i surađivao s velikanima kao što su Thomas Edison, Charles Batchelor, koji je upravo Teslu, kao i Edisona, smatrao velikanom svoga doba, Robertom Underwoodom Johnsonom, Markom Twainom i Francisom Marionom Crawfordom. Među ljudima koji su ga okruživali smatran je samotnjakom i ekscentrikom, a 1912. je odbio primiti Nobelovu nagradu jer je nakon svađe s Edisonom, s kojim je na početku karijere u SAD-u surađivao, tvrdio kako Edison nije pravi znanstvenik.

Zadnje godine svog života veliki izumitelj proveo je u osami, a njegovi izumi zasnovani na izmjeničnoj struji postali su temelj cijelom daljnjem razvoju elektrotehnike.

Nikola Tesla zadužio čovječanstvo do kraja vjekova, a i dan danas služi kao inspiracija mnogima.

IZVOR: dnevnik.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.