Sabor izglasao Istanbulsku konvenciju sa 110 glasova ‘za’! Martina Dalić ostaje potpredsjednica Vlade i ministrica

Sa 110 glasova za i 30 protiv, izglasana je danas u Saboru Istanbulska konvencija odnosno Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a Martini Dalić ipak nije izglasano nepovjerenje čemu su težili oporbeni krugovi.

Nakon izglasavanja Konvencije, sabornicom se prolomio pljesak.

– Bit Konvencije je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji. Moramo jasno kazati kako Republika Hrvatska smatra da ovom konvencijom ne preuzima obvezu da u svoj zakonodavni okvir uvodi rodnu ideologiju. Ta interpretativna izjava Vlade pokazuje da Vlada smatra da je konvencija u skladu s Ustavom – poručio je premijer Andrej Plenković nakon izglasavanja.

Također, 71 saborski zastupnik bio je za izglasavanje nepovjerenja Martini Dalić, dok je njih 76 bilo protiv, što znači da ona ostaje potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva unatoč oporbenoj inicijativi da se smjeni zbog ‘savjetničke afere’ oko bivšeg posebnog Vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka.

Kako javlja RTL, u krugu premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića iznenađeni su brojem protivnika ratifikacije, s obzirom da su očekivali da će ih biti šest do sedam.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.