Sabor potvrdio Dinka Cvitana za glavnog državnog odvjetnika

Novi glavni državni odvjetnik je Dinko Cvitan, kojeg je Sabor na tu dužnost izabrao jednoglasno sa 106 glasova. Na dužnost će stupiti 24. travnja, a dan prije prestaje mandat Mladenu Bajiću.

Cvitanu je na izboru čestitao predsjednik Sabora Josip Leko i zaželio mu uspješan rad u interesu vladavine prava i svih građana Hrvatske.

Sabor je potvrdio to imenovanje nakon što su saborski klubovi sinoć jednoglasno poduprli Vladin prijedlog da se novim glavnim državnim odvjetnikom imenuje dosadašnji ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.

On tvrdi da će i dalje biti – beskompromisni.

Novac je, milijarde kuna, potrošen, naš novac. Da danas imamo te milijarde, Hrvatska ne bi imala ovakve probleme i za to netko mora odgovarati, poručio je Cvitan.

Najavio je da će u prvih 15 do 20 dana mandata obići županijska državna odvjetništva kako bi utvrdio zašto pada broj kaznenih prijava. Pohvalio se dobrim radom USKOK-a, koji je prepoznala i Europska komisija u godišnjem izvješću o korupciji u EU-u.

Stanka zbog ćirilice

A Sabor je jutrošnje zasjedanje nastavio stankom na zahtjev nekoliko klubova koji se žele očitovati o problematici postavljanja ploča s ćiriličnim natpisima u Vukovaru i referendumskoj inicijativi za koju su potpisi predani još u prosincu.

Naime, predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara došli su jutros u Hrvatski sabor uručiti potpise zastupnika na njihovu inicijativu da se objavi niz registara kao priprema za provedbu lustracije u Hrvatskoj, no uvjereni su da će ih Sabor ignorirati kao i 650 tisuća potpisa koje su skupili za provedbu ‘referenduma o ćirilici’. Vjerojatno će ignorirati i ove potpise, no predat ćemo ih, pa neka Sabor dalje radi kako radi, rekao je novinarima predsjednik Stožera Tomislav Josić.

IZVOR: HRT

FOTO: Dnevnik.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.