Šibenski glumac Goran Višnjić glumit će generala Antu Gotovinu u TV seriji

Projekt će se snimati kroz četiri godišnja doba, a osim u Hrvatskoj, glumci će put Francuske, ali i Maroka

Bude li sve po planu, televizijsku seriju o životnom putu Ante Gotovine na programu javne televizije trebali bismo gledati već u jesen 2016. godine.

Veliki projekt, koji redatelj Antun Vrdoljak već godinama sprema, kroz lik generala pričao bi priču o Domovinskom ratu u osam epizoda koje bi trajale pedeset minuta.

Nakon serije slijedi film

Scenarij za ovaj serijal napisao je sam Antun Vrdoljak, prema knjizi Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general”, kao i vlastitim uspomenama iz djetinjstva. Glavnu ulogu igrat će Goran Višnjić, a usporedo sa serijom snimao bi se i film o generalu Gotovini.

– Gospodin Tonči Vrdoljak upoznao je Antu sa svojom idejom da napravi seriju inspiriranu njegovim životom. Ante međutim neće sudjelovati u ničemu vezano uz serijal jer ne želi da to poprimi autobiografske elemente. Naravno, kada sve bude gotovo, seriju će sa zanimanjem pogledati – ispričao je generalov kum i prijateljŽeljko Dilber.

– Radi se o velikom projektu koji bi se snimao kroz sva četiri godišnja doba, tijekom sto i pedeset radnih dana u kojem bi sudjelovala krema domaćeg glumišta.

Dani u Kolumbiji

Uz Gorana Višnjića, koji je i sam svojevrsno kazao kako mu laska što ga mnogi zbog fizičkog izgleda uspoređuju s generalom Gotovinom, Vrdoljak bi volio angažirati Tarika Filipovića, braću Navojec, Renea Bitorajca, Natašu Janjić… Osim domaćih, u seriji bi svoje mjesto našli i inozemni glumci, barem četvero njih sa španjolskog govornog područja, kako bismo što zornije predočili generalove dane u Kolumbiji. Na tom ambicioznom projektu će biti angažirano i mnogo statista, jer planiramo prikazati i važne bitke i akcije poput Bljeska i Oluje. Osim u Hrvatskoj, dio scena snimao bi se i u Maroku te Francuskoj – doznajemo iz krugova bliskih redatelju.

ante gotovina

 

Serija o Gotovini radila bi se u suradnji s HRT-om, pa ju je Vrdoljak prije nešto više od mjesec dana prijavio na natječaj za otkup djela privatne produkcije. Na HRT-u kažu da se radi o specifičnom djelu koji će biti analiziran mimo tog natječaja, a odluka o tome hoće li se HRT angažirati u ovoj priči donijet će se početkom ljeta.

– Svjesni smo potencijala ove serije, kao i toga da bi mogla polučiti ogromnu gledanost – govore prisavski šefovi.

Serija inspirirana životom Ante Gotovine, daju li joj s javne televizije ‘zeleno svjetlo’, trebala bi se početi snimati u rujnu ili listopadu. Uz Višnjića, dva će mlada glumca dočarati mladog Gotovinu, pa će Vrdoljak morati na audiciji potražiti talentiranog 16-ogodišnjaka, kao i dječaka od oko pet godina.

Previše je oprezan

– Zamišljeno je da serija počne smrću generalove majke Ane, koja je poginula štiteći tada petogodišnjeg Antu od eksplozije mine kojom se u blizini kuće lomio kamen. Naravno, prikazat ćemo i generalov odlazak u Legiju stranaca, odlazak u Južnu Ameriku, te povratak u Hrvatsku, gdje se u lipnju 1991. godine priključio obrani zemlje i gdje kao borac za slobodu od brigadira postaje pukovnik, pa general i zapovjednik velikih bitaka. Ovo će biti jedna punokrvna priča, u kojoj neće manjkati ni akcijskih ni ljubavnih scena, što će publiku sigurno prikovati uz ekran – kažu Vrdoljakovi prijatelji pomno upućeni u potencijalni TV spektakl.

Antun Vrdoljak zasad ne želi ništa komentirati:

– Cijela ova stvar s HRT-om još je u pregovorima, a ja sam previše star i previše oprezan da vam o tome detaljnije govorim. Točno je da radim na seriji, ali govoriti o tome kakva će serija biti, isto je kao da tražite od žene trudne dva mjeseca da priča kakvo će biti njezino dijete. Da, ona se, naravno, nada i želi da bude zdravo, dobro, pametno i lijepo, a jedino što vam mogu reći je da ja isto priželjkujem za seriju o Anti Gotovini – kaže Antun Vrdoljak.

 

IZVOR: Jutarnji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.