SINČIĆ ODBIO SABORSKIH TRI TISUĆE KUNA ZA NAJAM STANA: Uz ovu plaću bila bi sramota još i to

UGOVOR o najmu stana, koji se plaća iz saborske blagajne, za sada je sklopilo 65 od 151 zastupnika, a stanovi se nalaze u različitim dijelovima Zagreba, od Centra preko Malešnice do Novog Zagreba.

Gotovo isti broj SDP-ovih (20) i HDZ-ovih zastupnika (19) unajmilo je stan na saborski trošak, među njima i povratnici iz izvršne vlasti, bivši SDP-ovi ministri Arsen Bauk, Branko Grčić i Ranko Ostojić.

Stanove je unajmilo i devet Mostovih zastupnika, tri zastupnika manjina (Vladimir Bilek, Šandor Juhas, Ermina Lekaj Prljaskaj), po dvoje laburista (Jaroslav Pecnik i Nansi Tireli), ‘pravaša’ (Pero Ćorić i Ivan Kirin), HSU-ovaca (Silvano Hrelja i Marija Ilić), dva zastupnika IDS-a (Tulio Demetlika i Giovani Sponza), dvije zastupnice HNS-a (Štefanija Damjanović i Nada Turina Đurić), HDSSB-ovac Josip Salapić, HSS-ovac Davor Vlaović, Ladislav Ilčić (Hrast), te reformist Radimir Čačić.

Uvjeti korištenja unajmljenih stanova nisu se promijenili, tako da zastupnici imaju pravo na naknadu od 2500 kuna za najam stana te do 500 kuna za režije, s tim da eventualne razlike u cijeni najma podmiruju sami, napominju iz Sabora.

Sinčić odbio naknadu

Ivan Vilibor Sinčić odbio je od Sabora uzeti 3000 kuna mjesečno za najam stana i pozvao je sve saborske zastupnike koji na to imaju pravo, da učine isto.

“Odbijam od sabora uzeti 3000 kuna naknade za najam stana i plaćanje režijskih troškova. Naše su plaće ionako prevelike u odnosu na plaće običnih radnika i bila bi sramota kad bi ja na tu plaću još tražio neki dodatak za plaćanje stana i režija. Bilo bi me sram da učinim tako nešto i ne bi se ujutro mogao pogledati u ogledalo, a kamoli se obratiti građanima ove zemlje. Ako si običan radnik sa plaćom od 3000 kn ili 5000 kn može plaćati stan, režije, hranu, prijevoz, onda mi nije jasno kako političar sa prosjećnom plaćom od 15000 kn to ne može?

Naš posao je da služimo narodu, a ne da mu sišemo krv. Mi bi trebali biti primjer, moralna vertikala društva i ljudi bi se s nama trebali ponositi. Kakav to primjer možemo pružiti ljudima, ako iskorištavamo pogodnosti koje nismo zaslužili, dok oni koji nas plaćaju jedva preživljavaju? Pozivam još jednom sve zastupnike koji su iskoristili pravo na ovu povlasticu, da je se odreknu. Ionako pola zastupnika ne dolazi na sjednice, a saborske klupe zjape prazne”, rekao je Sinčić, piše Živi zid na Facebooku.

Izvor: Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.