Siva zona: Stotine medicinskih sestara zbog neusklađenosti ministarstava i Komore ne mogu se zaposliti

Apsurd zbog neusklađenosti ministarstva zdravstva, obrazovanja i komore. Žrtve oko 500 prvostupnica sestrinstva koje prema dopisu Ministarstva zdravstva nisu dužne polagati stručni ispit i obaviti pripravnički staž

S diplomom u ruci – četiri mjeseca na burzi. Ivana je jedna od oko 500 prvostupnica sestrinstva koji čekaju posao.

-Ministarstvo zdravstva je donijelo dopis u kojem nalaže da svi koji su upisali akademske godine 2013/2014. nisu obvezni odraditi pripravnički ispit i polagati stručni ispit, već je Komora medicinskih sestara dužna izdavati licence za samostalan rad, Ivana Matoš, prvostupnica sestrinstva.

Kaže, zbog svega se ne može prijaviti na pripravnički staž, ali ni na natječaj za posao jer nema licencu za rad.

-Nalazimo se u nekoj sivoj zoni gdje ne znamo što da radimo, sjedimo kod kuće, još uvijek živimo s roditeljima, a kadar medicinskih sestara je vrlo važan, vrlo tražen, a evo ne daju nam da se zaposlimo, ogorčena je Matoš.

Licence izdaje Hrvatska komora medicinskih sestara.

-Komora nije ta koja nekomu da ili ne da licencu. Mi strogo moramo postupati po Zakonu. Mi kad dobijemo potvrdu i obrazloženje tako ćemo i postupiti. Vjerujte mi i meni je u interesu da sve medicinske sestre pošaljemo u rad, da počnu raditi, tvrdi Slavica Šepec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara.

Šepec tvrdi da nisu na svim Zdravstvenim veleučilištima u isto vrijeme počeli s integriranim kurikulumom studija sestrinstva, te da i čekaju odgovore Mnistarstva zdravstva i obrazovanja.

Ministarstvu znanosti i obrazovanja i mi smo slali službeni upit, ali odgovor nismo dobili. Odgvore nismo dobili ni od Ministarstva zdravstva, ali ih studenti svakako
očekuju. Ukoliko ih ne dobiju do utorka, doći će ovdje točno u 9 sati i tražiti ih od samog ministra.

Predsjednica Udruge medicinskih sestara i tehničara traži žurno rješavanje ove situacije.

-Molim Vladu Republike Hrvatske i Hrvatski sabor i sve saborske zastupnike da što prije pokrenu proceduru izmjene Zakona i nadopune za Zakon za Hrvatsku komoru medicisnkih sestara kako bi se to sve dovelo u red i da se prestane s ponižavanjem s najvećom radnom populacijom, a to su medicinske sestre, Gordana Miškulin, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara i medicinskih tehničara, pišu Vijesti.hr

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.