Slučaj ‘crno brdo’: Država proglasila ‘šibensku’ trosku – rudnim blagom!

Vijest da je Hrvatska kriva u slučaju ‘crno brdo’, 50 metara od kuća u Biljanima Donjim dočekana je s radošću. Troska je iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura dovezena još 2010. godine. A od tada do danas problem ‘crnog brda’ nisu uspjele riješiti četiri Vlade. No, nakon presude Suda Europske unije, možda će Ravni kotari ponovno biti ravni, piše Sanja Jurišić za Dnevnik.hr.

Na tome od prošle jeseni rade čak tri ministarstva – državne imovine, obrane i zaštite okoliša. Odakle poručuju, država zbog ‘crnoga brda neće plaćati penale: ‘Već je Republika Hrvatska dužna poduzeti potrebne mjere kako bi postupila sukladno presudi, odnosno kako bi se troska uklonila s lokacije…

Koji je budući dom 140 tisuća tona troske još se ne zna. A odnedavno, prema mišljenju države, ono i nije otpad.

– Najveća ironija je što su sada tri ministarstva proglasila ovaj kancerogeni materijal rudnim bogatstvom. Ako ne mogu praktički riješiti problem, riješit će ga administrativno – kaže Zdravko Belušić iz Eko udruge Ravni kotar.

Na papiru još nije poznato tko je zapravo vlasnik ove, kako kažu, mineralne sirovine. Prošlomjesečnu tvrdnju Ministarstva državne imovine da je Troska darovana Ministarstvu obrane iz MORH-a demantiraju. A dok se država dogovori oko vlasništva mještani Biljana Donjih imaju samo jednu želju – da ponovno u susjedstvu vide kamione. Ovoga puta kako trosku odvoze u suprotnom smjeru.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.