Snijeg u Dalmaciji

Nakon što je u ponedjeljak prvi snijeg padao ili pao u nizinama Hrvatske, snježne oborine iznenadile su u noć na utorak i dio Dalmacije. Preko Jadrana se u noći s ponedjeljka na utorak, u izraženom sjevernom visinskom strujao, premještao vrtlog vlažnijeg zraka u višim dijelovima atmosfere. Zbog toga je u noći na većem dijelu Jadrana prevladavalo oblačno. Pretežno vedro je bilo samo u Istri.

Bura uzduž cijeloj Jadrana ima jake do olujne udare, a najjače puše podno Velebita gdje orkanski udari prelaze 120km/h. Najjači udar bure zabilježen je na tokom noći na Paškom mostu i iznosio je 145km/h. Jutros je vjetar dodatno ojačao tako da u Makarskoj puše do 123km/h, a podno Velebita ima udare preko 150km/h.

Snijeg je tijekom večeri prvo počeo padati na konavolskim brdima.

– Snijeg se spustio jako nisko, nošen olujnim udarima bure padao je do svega 100 metara nadmorske visine. Za sada ne stvara snježni pokrivač jer je temperature zraka nekoliko stupnjeva iznad nule. Ipak spremni smo intervenirati u slučaju jačih snježnih oborina – rekao je Mario Magud, zapovjednik DVD-a Gruda iz Konavola. Kako doznajemo tijekom ranog jutra snijeg se počeo primati u velikom dijelu Konvala.

Padanje snijega zabilježeno je diljem južne Dalmacije, pa čak na Pelješcu i otoku Mljetu gdje je snijeg rijedak čak i usred zime. Predjeli iznad 250mnv dobili su prvi snježnu pokrivač.

Iza 22 sata snijeg je počeo padati na biokovskom području. Temperatura zraka se na biokovskom vrhu Svetom Juri tijekom noći spuštala do -10°C. Iako je u Makarskoj temperatura bila 4°C, bilo je to dovoljno da nekoliko sati pada umjeren, povremeno i jak snijeg. U Velikom Brdu snijeg se kratkotrajno zadržavao na podlozi.

Snježne pahulje “posjetile” su i Omiš, Duće, Split i okolicu. Temperatura zraka na mosorskoj zvjezdarnici spustila se na -2°C, a u višim predjelima Mosora snijeg se počeo primati na tlu.

Slabog snijega bilo je tijekom noći na šibenskom i kninskom području.

Oborine su u Dalmaciji moguće i tijekom utorka, uglavnom na otvorenom moru, otocima i južnoj Dalmaciji. Zanimljivo je da će na našem dijelu Jadrana snijeg biti rijetka pojava tijekom utorka, što se ne može reći za talijansku stranu gdje će mjestimice pasti obilan snijeg, prenosi Crometeo.

IZVOR: Crometeo/Šibenik meteo

FOTO: Vinka Damjanović, Ivica Trojanović

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.