Snijeg u Hrvatskoj: Ovako nešto nije zabilježeno od 1985.

BURNI atmosferski procesi događali su se tijekom srijede na nebu iznad Hrvatske i susjednih zemalja.

Izražen hladna fronta već je prijepodne zahvatila susjednu Sloveniju i zapadni dio Mađarske. Zbog toga je došlo do naglog temperaturnog pada, ali i snježnih oborina sve do nizina. Hladna zračna masa sredinom dana prvo je stigla do Zagorja i Međimurja, a onda se u popodnevnim satima širila na ostatak sjeverozapadne Hrvatske i Gorski kotar. Na krajnjem sjeverozapadu zemlje temperature zraka su u popodnevnim satima bile jedva iznad nule, u Gorskom kotaru oko nule, a u višim predjelima imale su negativan predznak.

U isto vrijeme dok je neobičan val hladnoće zahvatio zapad zemlje, na istoku je živa u termometru pokazivala visokih +21°C!

Snježna granica u Zagorju, Međimurju i Gorskom kotaru spustila se do najnižih predjela, gdje se mjestimice stvorio i snježni pokrivač. Ovako kasni snježni pokrivač u unutrašnjosti zemlje posljednji put se formirao 28. travnja daleke 1985. godine, javlja Crometeo.

Fronta se prema večeri proširila na Liku, dio Slavonije i na sjeverni Jadran. Iako je danju mjestimične grmljavine bilo u unutrašnjosti zemlje, u ranim večernjim satima i tijekom večeri najviše grmljavinske aktivnosti zabilježeno je između Senja i Zadra, te u Lici. U Lici je kiša u mnogim predjelima prešla u snijeg, ponegdje praćen grmljavinom. Do kraja večeri hladnoća je zahvatila i cijelu Slavoniju, a proširila se i na dio sjeverne Dalmacije.

Bura na sjevernom Jadranu

Na sjevernom Jadranu je navečer zapuhala bura uz osjetan pad temperature zraka, a grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je područje od Zadra do Gračaca.

Prema podacima DHMZ-a, u 20 sati u Pargu (Čabar) i na Sljemenu izmjereno je 2cm snijega. Puno više snijega palo je u susjednoj Sloveniji. Rateče je u 20 sati mjerio 18cm, Slovenj Gradec 15, Ljubljana 8, Celje 4 cm itd. Snijeg je navečer počeo padati i u mnogim zapadnih krajevima BiH.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, tijekom srijede najviše oborina palo je u Krapini, 19 litara po kvadratnom metru. Slijede Koprivnica 18, Starigrad Paklenica i dijelovi Zagreba 17, Macinec 15, Jastrebarsko 14 itd.

Iako su najviše dnevne temperature u Dalmaciji mjestimice dosegnule 20°C, najtopliji dio zemlje bila je Slavonija. U Slavonskom Brodu i Osijeku izmjeren je 21°C.

izvor:index.hr

foto:ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.