Splitski aktivisti s udrugom Domine organiziraju Noćni marš za prava žena

Splitski aktivisti u suradnji s udrugom Domine i ove godine organiziraju Noćni marš za prava žena pod geslom ‘Računajte na otpor – Sto godina ženskog pokreta u Splitu’, koji će se održati 8. ožujka s početkom u 18 sati na Narodnom trgu ispred stare gradske vijećnice.

Žene Splita prvi puta su se organizirale u Narodnu žensku zadrugu 1918. godine.
Osnivačica i predsjednica Narodne ženske zadruge je bila Maja Čulić, a zadruga je radila na
osnaživanju i opismenjavanju žena, ali i zagovaranju njihovih prava. Nije to bio prvi put da se žene organiziraju i osvajaju javni prostor, ali je značajan događaj u kontinuitetu ženske borbe za jednaka prava i uvažavanje uloge i doprinosa žena u društvu i u našem gradu.

– Zato ćemo ovogodišnji marš posvetiti tim ženama, ali i ženama današnjeg Splita,
Hrvatske i Svijeta, koje 8. ožujka izlaze na ulicu i podsjećaju da su svoju slobodu izborile u
dugotrajnoj borbi koja još traje. Neplaćeni i potplaćeni rad, nasilje koje postaje sve brutalnije, direktni napadi na ženu kao slobodno biće koje ima jednaka prava kao i muškarci da slobodno odlučuje o svojim izborima i svom životu, podzastupljenost u tijelima političkog i ekonomskog odlučivanja, oglušivanje i nesposobnost vlasti da prepozna, poštuje i osigura zaštitu prava žena, razlozi su da budemo na ulici na Dan žena. Pozivamo Vas da nam se pridružite i da borbeno i dostojanstveno obilježimo ovaj dan – piše u priopćenju.

Marš započinje okupljanjem na Narodnom trgu (Pjaci) ispred stare gradske vijećnice u 18 sati, odakle će krenuti kroz Bosanku, preko Tomislavove i Marmontove, Rive, Hrvojeve, do Peristila, gdje je predviđeno završno događanje.

(FOTO: Ilustracija)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.