Stiže nam ciklona Teodor, DHMZ izdao crveni stupanj upozorenja!

Tek što nas je protekle noći prošao jedan frontalni sustav, drugi nam se vrlo brzo približava sa zapada. Ciklona sa sjevera Europe pruža dolinu prema srednjem Sredozemlju, a u tijeku je formiranje sekundarnog ciklonalnog centra iznad sjeverne Italije i sjevernog Jadrana. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Teodor i koja će nam donijeti najjaču promjenu vremena u dosadašnjem tijeku jeseni

Iako smo na pragu druge dekade studenog, posljednjeg mjeseca klimatološke jeseni, temperature zraka na Jadranu i dalje prelaze 20°C, a temperatura mora također na mnogim lokacijama i dalje doseže 20°C, što je i više nego dovoljno za ugodno kupanje!

Ciklona će se do kraja nedjelje dodatno produbiti, a tlak će joj na razini mora u središtu ciklone pasti nešto ispod 995hPa na razini more, te će nalaziti nad sjevernim Jadranom, javlja Crometeo.hr. U prvom dijelu ponedjeljka ciklonalni centar će se preko središnje Italije premjestiti nad Ligursko more, a sa sjeverozapada će nad našim područjem jačati ogranak anticiklone. Razlike u tlaku zraka između spomenuta dva barička sustava uvjetovat će najjaču buru ove godine na Jadranu, odnosno u podvelebitskom području.

Unutar Meteoalarma, servisa za vremenska upozorenje na ekstremno vrijeme, DHMZ je područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala izdao crveni, najveći stupanj upozorenja. Za Liku, Splitski i Zagrebačku regiju izdano je narančasto upozorenje za vjetar, a za splitsku regiju i narančasto upozorenje za obilne oborine. Upozorenje se odnosi na orkansku buru. Meteoalarm upozorenja od strane DHMZ-a pratite ovdje.

Prisjetimo se crveno upozorenje u svom opisu navodi: Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere.

IZVOR: Tportal.hr/Crometeo

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.