Stižu ljetne vrućine: Čeka nas ‘pakleni’ travanj

KLIMATOLOŠKI gledano, ovogodišnji travanj mogao bi biti jedan od najtoplijih od početka meteoroloških mjerenja, naročito u kopnenom dijelu Hrvatske.

Proljetne brze promjene vremena kao što je bila ona koja je zahvatila Hrvatsku u protekla dva dana jedva uspiju nakratko sniziti temperature zraka na prosječne vrijednosti, što je ekstrem sam po sebi, javlja Istramet.

Prema analizama DHMZ-a, primjerice u Bjelovaru, temperature zraka ovog travnja već su dostigle prosječne srpanjske vrijednosti, što je iznimno veliki ekstrem. A uskoro stiže novo izraženije zatopljenje.

Uslijed djelovanja hladnijeg mora, temperaturno odstupanje u cijeloj Istri slabije je izraženo, no i dalje je prisutna ekstremna toplina.

Vruć zrak iz Afrike

Prema aktualnom prognostičkom materijalu, u idućih 10-ak dana Sredozemlju prijeti vrlo vruć zrak iz Afrike. Zatopljenje će biti najizraženije na Siciliji i u južnoj Italiji, gdje će temperature drastično porasti iznad prosječnih vrijednosti, ponegdje i za više od 15 stupnjeva!

Osjetno će zatopliti i na našem području, a zatopljenje će najizraženije biti u istočnim dijelovima zemlje te u susjednoj Srbiji. U unutrašnjosti istarskog poluotoka vrijednosti će se svakodnevno penjati do 25°C, a tople će biti i noći. Izuzev kratkotrajne destabilizacije vremena u srijedu, nove kiše nema na vidiku.

Možemo reći kako su pred nama topli dani uz tek kraće periode nešto nestabilnijeg vremena. Jačih zahlađenja uz pojavu proljetnih mrazeva za sada nema na vidiku, već sasvim suprotno, prijete nam ljetne vrućine, javlja Istramet.

izvor: index.hr

foto:ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.