STOP PETARDAMA: Od pirotehnike ne stradavaju samo djeca nego i tisuće ljubimaca

Petarde mogu preplašiti i ozbiljno ozlijediti životinje, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija blagdanske pirotehnike. Hrvatska je policija i ove godine javnosti uputila nedvojbenu i jasnu poruku kako s pirotehnikom, poglavito zbog velikog broja ozlijeđene djece, treba rukovati s posebnom dozom opreza.

To se upozorenje temelji na statističkim podacima iza kojih stoje stvarne tragedije, ozlijede i traume koje se događaju kada roditelji nisu dovoljno oprezni, a djeca su previše zaigrana. Zbog petardi blagdani koji bi trebali biti obiteljsko slavlje, mogu završiti u traumi obližnje bolnice.

Roditelji, stoga, oprez, ali isto se može poručiti i vlasnicima kućnih ljubimaca. Statistika je neumoljiva. Svake godine od pirotehničkih sredstava stradaju tisuće naših krznenih prijatelja koji se petardi boje više od bilo čega.
Možda je nekome zabavno baciti petardu na livadu na kojoj se igraju psi, ali valja jedno imati na umu. Ozlijediti psa ili mačku petardom, nanjeti tjelesnu ozljedu životinji je, nedvojbeno, kazneno djelo.

Zakon je po tom pitanju jasan i na ovo se pitanje ne odnosi samo jedan. Svakome kome padne na pamet prestraštiti susjedovog psa petardom ili nekim drugim pirotehničkim sredstvom mora biti jasno slijedeće.

U slučajevima ovakvog ozljeđivanja ljubimaca, ovisno o okolnostima, može se primijeniti članak 205. kaznenog zakona. A taj zakon, u članku “Ubijanje ili mučenje životinja”, jasno kaže:

1. Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Ovisno o okolnostima, i vlasnici koji izlože kućnog ljubimca opasnosti od pirotehničkih sredstava mogu se naći na meti policije. Sukladno Zakonu o zaštiti životinja, vlasnici “…kućnim ljubimcima moraju osigurati uvjeti držanja u skladu s njihovim potrebama, kao i da je zabranjeno držanje i postupanje s kućnim ljubimcima, te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi.  U Gradu Zagrebu ta je zaštita podignuta na još višu razinu, pa je u glavnom gradu Hrvatske i dalje na snazi Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca.

Tom je odlukom jasno propisano na koji način vlasnici moraju držati kućne ljubimce, pa opaske komunalnih redara kako pse valja držati na lajni, u vrijeme kada petarde odjekuju gradom i njegovim parkovima, treba shvatiti ozbiljno. Osim što je vaš pas na taj način najsigurniji, izbjeći ćete sve ove sankcije, koje u policiji shvaćaju ozbiljno.
Kućni ljubimci, osim možda lovačkih pasa koji su dresirani da ne reagiraju na pucanj, u pravilu se boje petardi. Inicijativu da se petarde u potpunosti zabrane svojevremeno su pokrenuli i aktivisti iz udruge Prijatelji životinja.
Međutim, pravosudni sustav, trom kakav jest, iako je prihvatio prijedlog izmjene zakona kojim se ovo pitanje regulira, nije odluku o zabrani pirotehnike cijele godine još sproveo u djelo. Tako ćemo ovu godinu još jednom ispratiti uz zvukove petardi i dim pirotehnike.

IZVOR: Net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.