Naša su djeca u skrivenoj, ali vrlo velikoj opasnosti, ističu stručnjaci Kineziološkog fakulteta iz Zagreba. Ubrzani rast broja pekarnica i objekata brze hrane rekordnom brzinom postao je jedna od najvećih prijetnji zdravlju djece i adolescenata u Hrvatskoj. U neposrednoj blizini škola, signal za veliki odmor znak je za odlazak po ovu nezdravu hranu punu soli koja je u potpunosti zamijenila nekadašnje puno zdravije odabire. Iz dana u dan, prekomjerna konzumacija pekarskih proizvoda postaje neposredan uzročnik razvoja brojnih bolesti i jedna od značajnih vodilja prema ozbiljnom riziku od prerane smrti, piše Jutarnji.
Od najvećih opasnosti svakodnevne konzumacije pekarskih proizvoda prvenstveno je velika količina soli koju sadrže kruh i razna peciva. Povećan unos soli povezan je s visokim krvnim tlakom i povećanim rizikom od moždanog udara, bubrežnim bolestima pa čak i pretilosti. Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila da dnevni unos soli ne prelazi 5 grama kod odraslih osoba, dok se djeci preporučuje još niži dnevni unos soli. Natrij koji je jedan od sastojaka kuhinjske soli je glavni regulator tlaka u krvnim žilama pa njegov povećan unos dovodi do povišenja krvnog tlaka. A baš taj povišeni krvni tlak je najvažniji čimbenik rizika za preranu smrt, odgovoran za više od 10 milijuna smrti godišnje u svijetu.
Jedan od razloga za dominaciju Hrvata u svijetu hipertenzije je vrlo visok unos soli, koji prema podacima Hrvatskog društva za hipertenziju dostiže prosječno 11,6 grama dnevno i više nego dvostruko nadmašuje najvišu dopuštenu granicu. Prema istom izvoru unos soli kod osnovnoškolske djece je ipak nešto niži i kreće se oko 9g na dan.
Ostatak teksta pročitajte OVDJE.