Sud na posao vratio radnicu koja je pojela dvije fete pršuta i dobila otkaz

Pojela je, a nije platila dvije šnite pršuta. Taj krimen bio je dovoljan trgovačkom lancu Interspar da prije nekoliko mjeseci da otkaz svojoj dugogodišnjoj radnici u zadarskoj trgovini Suzani Š.

Presuda je, doduše, nepravomoćna i na nju postoji mogućnost žalbe, no sindikalisti tvrde da bi ovaj slučaj mogao biti primjer u brojnim drugim sporovima koji se vode zbog bizarnih razloga za otkaz radniku, javlja Jutarnji.hr

Suzana je u svojoj obrani istaknula da je toga dana cijeli dan radila na usluživanju kupaca, a uz to je još preslagivala robu s paleta. Cijelog dana nije stigla ništa pojesti te joj je u jednom trenutku postalo loše.

Stoga je s odjela delikatesa uzela dvije šnite pršuta i kruh te pojela. Snimila ju je nadzorna kamera trgovačkog lanca i uručen joj je izvanredni otkaz ugovora o radu zbog teških kršenja obveza iz radnog ugovora. U obrazloženju otkaza kao dodatni “zločin” istaknuto je to što je djelatnica pršut dirala golim rukama te je na taj način ugrozila zdravlje kupaca.

Sudac Tomislav Šimić odredio je da Interspar Suzanu Š. mora trenutno vratiti na posao, isplatiti joj izgubljene plaće u iznosu od 5777,39 kuna bruto za svaki mjesec koji nije radila sa zateznim kamatama, a morat će platiti i pet tisuća kuna sudskih troškova.

U Sindikatu trgovine Hrvatske ističu da zaposlenica Interspara nije njihova članica, zbog čega nisu u mogućnosti komentirati konkretan slučaj. No, kažu da su male “krađe” čest razlog za izvanredni otkaz.

Izrabljivanje radnika
– Ima i onakvih slučajeva gdje poslodavac duže vrijeme ima saznanja da ga neki radnik potkrada pa ga onda ‘ulovi’ na banalnim stvarima i da mu otkaz.

No, praksa je pokazala da su sudovi u pravilu na strani poslodavaca pa nam je ovaj primjer vrlo bitan i nadamo se da će pomoći da se u budućnosti neke stvari promijene. S trgovačkim centrima ionako imamo dosta bitaka, poput one protiv izrabljivanja radnika, tako da je ovo samo jedan u nizu problema – neslužbeno su nam rekli u tom sindikatu.

IZVOR: Jutarnji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.