Sud odbio zabraniti aplikaciju, Uber može i dalje voziti

Prekršajni sud u Zagrebu odbio je optužni prijedlog koji je protiv Ubera podnijela inspekcija cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Na Sudu su nam kazali da je odluka nepravomoćna i da Ministarstvo ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki prekršajni sud. U Ministarstvu jučer nisu htjeli komentirati odluku Prekršajnog suda uz obrazloženje da je nisu još primili. Ni u Uberu nisu htjeli komentirati tu nepravomoćnu presudu. Inspekcija cestovnog prometa Prekršajnom sudu u Zagrebu uputila je optužni prijedlog protiv tvrtki Uber Croatia d.o.o. i Uber International Holding BV, 21. srpnja, sa zahtjevom da se zabrani aplikacija Uber za naručivanje prijevoza u Hrvatskoj.

U Ministarstvu prometa su zaključili već odavno da partneri vozači Ubera u Hrvatskoj posluju nelegalno jer obavljaju taksi usluge iako za to nemaju potrebne licence i dozvole, propisane Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu. No u Uberu barem zasad, što se tiče odluke Suda, mogu biti mirni i dalje raditi po svom. Ministarstvo je pokrenulo i izradu novog zakona koji bi trebao liberalizirati tržište taksi usluga i time dati priliku i Uberu da legalizira svoje poslovanje u Hrvatskoj, piše poslovni.hr

Ministarstvo je, pod velikim pritiscima legalnih taksista, htjelo i zabraniti rad te aplikacije. Novi prijedlog zakona, uskoro u javnom savjetovanju, a trebao bi povećati broj taksi dozvola i ublažiti uvjete za dobivanje taksi licenci. Uber ne bi imao poseban status. O novom zakonu u cestovnom prijevozu razgovaralo se jučer i na okruglom stolu Taksi budućnosti na Sveučilištu u Zagrebu, u organizaciji Europske udruge studenata prava.

Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri HOK-u, nada se da će novi zakon što prije stupiti na snagu, da će se provoditi prema svima jednako, te da će i Uber raditi u skladu s tim. Marko Ševrović, profesor na Fakultetu prometnih znanosti, istaknuo je da je postojeći zakon izrazito liberalan jer daje mogućnosti lokalnim vlastima da rade što hoće – mogu izdati koliko žele taksi dozvola, ali i propisati ograničenja.  Petar Dragić, predstavnik taksista pri HGK, poručio je da je kontrola sigurnosti taksista na prvom mjestu i da bi pojednostavljena procedura za dobivanje dozvola i manji nameti doveli i do nižih cijena taksi usluga. Predstavnici Ubera nisu bili na jučerašnjem okruglom stolu, piše poslovni.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.