Sud odlučio: tuženik mora platiti dug zbog TV pristojbe 7,17 kuna i sudske troškove 725 kuna

-Nalaže se tuženiku isplatiti tužitelju iznos od 7,17 kuna sa zateznom kamatu od 29. siječnja 2014. godine do isplate.

Ovo je presuda ‘teška’ 7,17 kuna, a izrekao ju je Općinski građanski sud u Zagrebu. Istovremeno trošak tog postupka iznosi 725 kuna.

Ova presuda još jednom dokazuje apsurdnost domaćeg pravosudnog sustava.

Kao i u brojim slučajevima do sada i u ovom je u pitanju neplaćena pristojba Hrvatske radiotelevizije kojoj je M. M. sa zagrebačkih Kozari puteva ostao dužan 240 kuna. Nije, naime, plaćao pristojbu od siječnja do ožujka 2013. godine, a nije ni odjavio TV prijemnik.

Zato je HRT pokrenuo ovrhu nad njim, a rješenje o ovrsi donio je javni bilježnik u prosincu 2013. godine. Ukupan iznos koji je trebao biti ovršen M. M. iznosio je 931,25 kuna. No, kako je u međuvremenu, točnije 27. siječnja 2014. godine platio zaostale račune M. M. uložio je na rješenje o ovrsi prigovor priloživši uz njega i dokaz o uplati, kao i potvrdu o visini svog dohotka, piše Novi list.

Neće se odreći svojih 7,17 kuna

Nakon toga, 9. lipnja prošle godine, započinje sudski postupak. U toj fazi procesa i odvjetnici HRT-a pomirili su se s činjenicom da je M. M. uplatio dio svojih dugovanja, no odlučili su da se neće odreći 7,17 kuna zateznih kamata, kao ni zakonske zatezne kamatešto teče od 28. siječnja 2014. godine. Zatražili su i 931,24 kuna troška ovršnog postupka s kamatom od 13. prosinca 2013. godine do isplate.

Nezaposlen, supruga radi na pola radnog vremena i imaju dvoje male djece

M. M. je odgovarajući na taj HRT-ov zahtjev objasnio kako je nezaposlen, dok mu supruga radi na pola radnog vremena. Imaju i dvoje male djece koju uzdržavaju, pa zato ponekad kasni s plaćanjem režija, odnosno kad mu to financijske mogućnosti odobre. Zatražio je da mu se omogući plaćanje troškova u nekoliko mjesečnih rata.

Obje strane se mogu žaliti na presudu

Provedeni dokazi ocijenjeni su u skladu sa Zakonom o parničnom postupku, te je sud temeljem analize dokaza utvrdio da je tužbeni zahtjev osnovan, navela je u obrazloženju presude sutkinja dodajući:

‘Navodi tuženika kako zbog loše financijske situacije nije bio u mogućnosti na vrijeme podmiriti tražbinu, iako otegotni, nisu od značaja za ovaj postupak, s obzirom da loše imovno stanje ne oslobađa korisnika obveze podmirivanja troškova pružene usluge’.

Na kraju presude sutkinja je analizirala troškove, te računicom prema Tarifama o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika, kao i Zakonu o parničnom postupku dosudila HRT-u i njegovom odvjetničkom timu 725 kuna, kao iznos prouzročenih troškova ovog parničnog postupka. Obje strane imaju pravo žalbe.

 

 

Izvor: www.danas.net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.