ŠUSTAR ŠOKIRA: Umjesto profesora, Veleučilište će voditi sestra Josipe Rimac

Tri sveučilišna profesora Borivoj Modlic, Darko Motik i Boris Trogrlić smijenjeni su odlukom ministra obrazovanja u ostavci Predraga Šustara iz Upravnoga vijeća Veleučilišta Marko Marulić u Kninu. Na njihova mjesta Šustar je imenovao osobe nepoznate akademskoj, no poznate lokalnoj zajednici iz koje i dolaze, piše Jutarnji list.

U tijelo koje upravlja visokoškolskom institucijom postavljeni su redom: Ivan Uzun, teolog i ravnatelj Osnovne škole Domovinske zahvalnosti Knin, Miroslav Zorić,direktor kninskog komunalnog poduzeća Čistoća i zelenilo te voditeljica poslovnice Narodnih novina u Kninu Biserka Vujić, ujedno sestra bivše kninske gradonačelniceJosipe Rimac. Odluku o imenovanju koja je upoznate pojedince iz visokoškolske zajednice dovela do zaključka da je “Veleučilište u Kninu pretvoreno u komunalno poduzeće”, obrazovni ministar potpisao je 16. lipnja, na dan pada Oreškovićeve Vlade.Trgovačko društvo Čistoća i zelenilo d.o.o. obavlja poslove komunalne djelatnosti održavanja čistoće i odlaganja komunalnog otpada na području Knina i okolice. U njihovoj su djelatnosti, kako je navedeno na službenim stranicama tog gradskoga poduzeća, osim prikupljanja komunalnog otpada, javna rasvjeta, izvođenje hortikulturnih radova, upravljanje parkiralištima te održavanje groblja i krematorija, kao i prijevoz pokojnika.

Na pitanje postoji li ikakva povezanost između njega, odnosno gradskoga poduzeća i Veleučilišta, direktor Čistoće i zelenila Miroslav Zorić kaže: – Bio sam student Veleučilišta, drugo ne. To je ministrova odluka u koju se ne bih petljao. Prihvatio sam je i održali smo konstituirajuću sjednicu. Dalje ćemo vidjeti…

Sve veze

Uz zamolbu da pokuša razumjeti čuđenje zbog činjenice da se direktor poduzeća koje se između ostaloga bavi uređenjem zelenih površina, parkirališta i groblja našao u upravljačkom tijelu veleučilišta, Miroslava Zorića upitali smo gdje vidi poveznicu između tih dvaju djelatnosti. I našao ju je.

– Veleučilište ima program hortikulturno uređenje i još neke studije u tome smjeru, poput prehrambene tehnologije i stočarstva krša – kaže direktor. Tvrdi da ne zna čijom je preporukom ušao u Upravno vijeće.

Do odgovora na ista pitanja druga dva člana Upravnoga vijeća, teologa Ivana Uzuna iz kninske osnovne škole i ekonomistice Biserke Vujić iz Narodnih novina, nismo uspjeli doći. U školi Domovinske zahvalnosti jučer se nisu javljali na telefone, a u poslovnici Narodnih novina kolege su pravdale Vujić zauzetošću sastancima.

Požurio sa smjenama

Članovi bivšeg Upravnog vijeća koje je imenovao prethodni ministar znanosti Vedran Mornar razriješeni su Šustarovom odlukom tri godine prije isteka mandata. Bivši predsjednik i član Vijeća Borivoj Modlic, profesor zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, kaže da ne zna razlog smjene.

– Došli smo na Veleučilište u vrlo teškoj situaciji zbog loših međuljudskih odnosa, polarizacija i primjera samovolje. Namučili smo se prilično, no uspjeli smo stanje na toj instituciji dovesti u normalne okvire. Prva informacija da ćemo biti razriješeni bila nam je odluka ministra – kaže Modlic. Opisuje da je njihovo Upravno vijeće funkcioniralo sinkrono i dogovorno, a dobru suradnju ostvarilo je i s upravom Grada i bivšom gradonačelnicom Josipom Rimac koja im je, tvrdi, iznimno pomagala bez ikakvih političkih konotacija.

– Savjete Josipe Rimac uzimali smo istina pomalo s rezervom zbog njezine političke obojenosti, no pokazali su se dobrima – kaže Modlic, u čijemu je mandatu za v.d. dekanice Veleučilišta izabrana viša predavačica Lovorka Blažević.

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.