SUSTAV PRED KOLAPSOM: Čak 80 tisuća umirovljenika ima manje od 14 godina staža

MIROVINSKI sustav u Hrvatskoj, zbog nepovoljnog broja umirovljenika u odnosu na broj radnika, funkcionira na način koji je dugoročno neodrživ.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za rujan prošle godine, omjer umirovljenika i radnika bio je 1:1,19, što znači da na svakog korisnika mirovine dolazi 1,19 radnik koji uplaćuje doprinos za mirovinsko osiguranje.

Prema izvješću o poslovanju HZMO-a za 2014. godinu za mirovine je isplaćeno ukupno 36,4 milijarde kuna, dok su istovremeno prihodi od mirovinskih doprinosa iznosili 22,3 milijarde kuna. Razlika se plaća iz državnog proračuna.

Iako su mirovine u Hrvatskoj relativno male, te u prosjeku iznose manje od 40 posto prosječne plaće, veliki je broj umirovljenika koji nisu odradili puni staž.

Od ukupno 1,2 milijuna umirovljenika, koji su umirovljeni prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, što znači da u tu brojku nisu uključeni korisnici vojnih mirovina i branitelji, oko 80 tisuća umirovljenika ima manje od 14 godina staža. Sa 40 i više godina staža samo je 159 tisuća umirovljenika.

Najveći broj umirovljenika – njih 317 tisuća ima mirovinu od dvije do tri tisuće kuna.

Prijevremeno umirovljenje također je jedan od velikih problema mirovinskog sustava. Ako se pogleda dobna struktura postojećih umirovljenika, vidljivo je da je oko 20 tisuća umirovljenika mlađe od 50 godina.

izvor:index.hr

foto:ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.