Sva perad na zaraženoj farmi kod Velike Gorice bit će eutanazirana

U ponedjeljak će 16 veterinara u u mjestu Sop Bukevski u blizini Velike Gorice, na farmi ‘Valionica Radina’, gdje se pojavila ptičja gripa, eutanazirati 850 pataka i 70 kokoši te pripremiti za neškodljivo uništavanje tri tisuće pačjih jaja i 16.200 kokošjih jaja, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Virus influence ptica podtipa H5N8 potvrđen je na uginulim rasplodnim patkama u mjestu Sop Bukevski u blizini Velike Gorice, na farmi ‘Valionica Radina’ koja se bavi komercijalnim uzgojem pataka. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede sinoć je izolirala naselje te formirala krizni stožer. Zaražena farma i valionica odmah su zatvorene, a ugroženim područjem proglašen je radijus od tri kilometra od farme na kojoj je virus potvrđen. Mjesto događaja osigurava policija, a pristup farmi je zabranjen.

U okolnom području nema ni jedne druge farme koja se bavi komercijalnim uzgojem peradi. U tijeku je popisivanje farmi u okolnim selima kako bi se utvrdio broj peradi koja se uzgaja za vlastite potrebe, radi procjene prije početka eutanazije.

Važno je naglasiti kako influenca ptica, odnosno ptičja gripa, nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi.

S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a najviše su pogođene Francuska i Njemačka. Za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije zaražene peradi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.