SVE JE SPREMNO: Počinje sjednica sabora, evo što možemo očekivati!

Na Markovu trgu danas će biti održan prvi pokušaj konstituiranja Sabora koji, po prvi puta u povijesti, nema saborske većine.

U saborske klupe sjest će 151 zastupnik, među njima 76 ih je na ovoj dužnosti prvi put, najmlađi ima 25, najstarija zastupnica 70 godina.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije u četvrtak ujutro, uoči konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora, otkrio koga će ta stranka predložiti za predsjednika parlamenta, odnosno hoće li ostati kod prijedoga da to bude HDZ-ov Željko Reiner.

Što možemo očekivati?

A kad zastupnici sjednu u saborske klupe trebali bi izabrati i novog šefa Sabora, preduvjet je to za konstituiranje Parlamenta. Za sad je jedini kandidat HDZ-ov Željko Reiner, lijeva koalicija trebala bi predstaviti svojeg kandidata, a s adutom bi trebao izaći i MOST. No, prvi put u povijesti nema saborske većine koja bi prihvatila jednog ili drugog kandidata.

I dok bi lijevi i desni, nagađa se, mogli prihvatiti MOSTov prijedlog, njima pak treba dodatnih 30 potpisa, jer predsjednika Sabora može predložiti trećina zastupnika. Dosadašnji predsjednik Josip Leko, koji će preuzeti predsjedavajuću funkciju, na pitanje što ako dođe do stausa quo – bez dvojbe poručuje:

“Mi ćemo prekinuti sjednicu, a onda ćemo sazvati kad se politički subjekti, stranke i politički akteri u dogovaranjima odluče predložiti da imaju potrebnu većinu u sastavljanju Vlade”, poručuje Leko.

Što ako se predsjednik ne izabere?

Na pitanje koji su rokovi i što u slučaju da se predsjednik ne izabere, konkretne odgovore ne daje ni Ustav, pa ni saborski poslovnik. Evo kako ga tumači ustavni stručnjak, profesor na osječkom Pravnom fakultetu Mato Palić.

“Ukoliko se ne izabere predsjednik Sabora, pa i druga najvažnija tjela koja su bitna za elementarno funkcioniranje Sabora do ponoći tog datuma, smatram da bi predsjednica trebala ponovo donijeti odluku u kojoj će, kao i za ovaj prvi put, definirati dan, mjesec i vrijeme održavanja konstituirajuće sjednice”, kaže Palić.

Palić smatra kako su moguća tri pokušaja konstituiranja Sabora i povjerevanja mandata. Ako nakon drugih konzultacija bude poznat madatar nove Vlade onda će se Sabor, vrlo vjerojatno, konstituirati u drugom pokušaju, no ako do suglasja ne dođe predsjednica će raspisati prijevremene izbore i imenovati privremenu nestranačku Vladu.

Izvor: Index

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.