Sve više nas deru: Hrvati plaćaju najviše PDV-a u Europi

Hrvatski građani plaćaju najviše PDV-a u Europskoj uniji. Prihodi od PDV-a u Hrvatskoj u 2017. godini iznosili su čak 13,2 posto BDP-a, što je znatno više od prosjeka EU koji iznosi 7 posto BDP-a.

Čak i Mađari prikupe manje od PDV-a nego Hrvati

Hrvatska ima jednu od najviših stopa PDV-a koja iznosi 25 posto. Među zemljama EU višu stopu ima jedino Mađarska, gdje PDV iznosi 27 posto. No čak i kod njih prihodi prikupljeni od tog poreza, prikazani kao postotak BDP-a, manji su nego u Hrvatskoj i iznose 9,5 posto BDP-a, piše Index.

PDV je u Hrvatskoj uveden krajem 90-ih i tada je iznosio 22 posto, da bi s vremenom bio podignut prvo na 23 pa na sadašnjih 25 posto. Sadašnja vlada obećala je smanjiti opću stopu PDV-a s 25 na 24 posto, što je s obzirom na trenutne prihode od tog poreza iznos od 2 milijarde kuna.

Snažan rast prihoda od PDV-a

Prihodi od PDV-a snažno rastu te su prošle godine premašili 51 milijardu kuna. Godinu ranije iznosili su preko 47 milijardi kuna, tako da je u samo godinu dana došlo do povećanja prihoda od tog poreza za čak 4 milijarde kuna.

Kada se još malo vratimo u prošlost i usporedimo podatke, vidljivo je da su u 10 godina prihodi od PDV-a porasli za oko 10 milijardi kuna. Takvo kretanje sasvim sigurno ostavlja prostora za smanjenje stope tog poreza.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.