SVE VIŠE ŠKOLA ODUSTAJE OD EKSKURZIJA: ‘Učenici bi samo tulumarili i gledali kako će napraviti neku psinu’

Velika odgovornost, krizna vremena, ali i pojedini učenici zbog čijeg ponašanja nastavnici na putovanjima čupaju kosu, glavni su razlozi zbog kojih sve veći broj razreda u splitskim osnovnim školama odustaju od ekskurzija. Negdje su u pitanju osmaši, negdje četvrtaši, a negdje i jedni i drugi.

“Prošle godine učiteljsko vijeće donijelo je takvu odluku ponajviše zato što su ekskurzije izgubile svoj edukativni smisao. Znate kakvi su đaci u tim godinama, oni bi samo tulumarili i gledali kako će napraviti neku psinu, njih kulturne znamenitosti baš i ne zanimaju. U takvim situacijama ne treba puno da se zlo dogodi, a ovo je naša preventivna mjera kojom to nastojimo spriječiti. I ono što nas silno veseli jest da imamo punu podršku roditelja, jer i njih smo lišili brige, a ne zaboravimo i financijske razloge. Danas nikome nije jednostavno poslati dijete na petodnevno putovanje”, komentirala je za Slobodnu Dalmaciju ravnateljica OŠ “Manuš” Marita Guć, napominjući kako osmaši, dakako, protestiraju zbog ovakve odluke, no nisu baš skroz ostavljeni na cjedilu jer im je organiziran dvodnevni “break”, kako bi mogli proslaviti kraj osmogodišnjeg školovanja.

Roditelji vode glavnu riječ

Ravnatelj OŠ “Bol” Davor Bučević potvrdio je da ni njihovi četvrtaši neće na ekskurziju, ali također i jedan od ukupno tri razreda budućih osmaša.

“Cijela ova priča prepuštena je roditeljima i oni su zapravo bili glavni u donošenju odluke da je djecu četvrtih razreda primjerenije voditi na izlet nego na trodnevne, četverodnevne ili čak petodnevne ekskurzije. To je veliki atak na svačiji budžet popraćen i dodatnim troškovima, jer znate ono, treba odjenuti dijete, treba mu džeparac… Ovo je svakako bezbolnija varijanta. Zbog istih razloga je od ekskurzije digao ruke i jedan osmi razred. Ma znate, veliki je to stres… Učitelji vam ne spavaju po cijele dane i noći… Nikada ne znate što nekome može pasti na pamet”, ispričao je Bučević.

U Osnovnoj školi “Lučac” dva četvrta razreda neće ići na višednevne izlete, a takav trend postoji već od prošle školske godine. Umjesto toga, učitelji će đake odvesti na tri jednodnevna izleta, što u školi smatraju mnogo boljom opcijom, kazao je ravnatelj Gordan Baković.

Lišeni smo strepnje i velikog troška’

Nisu samo odahnuli učitelji i ravnatelji već i roditelji.
“Moram vam reći da sam odahnula. Imam muškića koji sada završava treći osnovne i kojemu je najveći ‘izlet’ igrat balun ispred kuće i smatram da za djecu tog uzrasta putovanja od četiri, pet dana uistinu nisu potrebna. Lišena sam i strepnje, ali i, budimo realni velikog troška, a manje-više i svi roditelji dijele takav stav, kazala je mama trećaša iz OŠ Bol.

IZVOR: Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.