ŠVERCER TVRDI: ‘Krijumčareno meso završi na stolovima u šibenskim restoranima’

Krijumčareno meso i druga hrana koju policija oduzme redovno se uništava iako jedan do švercera tvrdi da je upravo to meso koje se dostavlja po restoranima na Jadranu.

“To meso koje policija oduzme i uništi, mi šverceri dostavljamo dalmatinskim restoranima i vi to meso najnormalnije jedete po Splitu, Makarskoj, Šibeniku i drugim gradovima.

Naravno, ako pošiljka prođe. A ne prođe li, to kvalitetno meso, koje dajem svojoj djeci i sebi, uništava se i nitko od toga nema koristi. Ne znam čega mi je više žao, izgubljene zarade ili uništenog mesa”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju švercer mesa iz BiH u Hrvatsku.

Oni koji zaplijenjuju takve stvari kažu da je problem jer ta roba nije prošla veterinarsku i fitosanitarnu inspekciju. Problem je i njeno skladištenje te neodgovarajuća ambalaža. Također, upitno je i podrijetlo te hrane.

“Podijeliti takav sir pučkim kuhinjama isto je kao kada u Lici uz cestu kupite kod bakice sir koji se “nadisao” benzinskih para i koji je možda rukama prevrnulo stotine zainteresiranih kupaca. Vi o tom siru ne znate ništa i kupujete ga na vlastitu odgovornost”, kazao je jedan izvor koji poznaje način rada carine i policije.
Ispitivanje zdravstvene ispravnosti bilo bi isplativo za velike pošiljke pa bi se mogli donirati zdravi proizvodi. Također, ako se ne zna podrijetlo proizvoda morao bi se svaki zaplijenjeni komad vještačiti posebno. Taj proizvod više ne bi bio integralan nego oštećen.

Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje i kako se godišnje uništi dvadesetak tona hrane.

IZVOR: Danas.hr/Slobodna Dalmacija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.