Tečaj dolara spasio vozače, cijena benzina ne pada već peti tjedan

Cijene goriva prema današnjim podacima opet se različito kreću. Sve naftne kompanije podigle su cijenu Eurosupera 95 za oko 10 lipa i sada se prodaje za 10,43, odnosno 10,44 kune. Ovo je inače peti tjedan zaredom da cijena benzina nije pala. U tom razdoblju benzin je porastao ukupno 25 lipa.

S druge strane, pak, pet tjedana za redom litra Eurodizela nije poskupila. Prema informacijama portala cijenegoriva.info litra ove vrste goriva u utorak je pojeftinila za 9 lipa i sada se prodaje između 9,31 i 9,34 kune, ovisno o kompaniji. Inače, cijena Eurodizela sada je najniža u posljednja dva mjeseca.

Cijena litre autoplina u utorak je pala za 8 lipa po litri i sada se prodaje oko 3,45 kune, dok je Plinski centar Zagreb snizio za 10 lipa i prodaje ju za 3,24 kune. Ovo je ujedno i četvrti uzastopni tjedan pada cijene ove vrste goriva. U tom razdoblju litra autoplina pojeftinila je za 77 lipa, odnosno spremnik od 50 litara vozači plaćaju 38,5 kuna manje.

Iz pet najvećih kompanija u Hrvatskoj (Ina, Crodux, Tifon, Lukoil i Petrol) pokušali smo doznati dodatne informacije o kretanju cijena. Do zadanog roka odgovorio je jedino Lukoil. Dakle, kao što je poznato dva osnovna parametra utječu na cijenu – cijena nafte odnosno derivata na Mediteranskom tržištu i tečaj dolara i kune.

„Prilikom ovoga obračuna, burzovne kotacije Eurodizela ostale su na razini tjedna koji prethodi prošlom tjednu, a prosječni tečaj je niži za 2,23% u odnosu na tjedan prije, tako da je došlo do pada maloprodajne cijene za 0,09 kn/lit. S druge strane, prosječna burzovna kotacija benzina u prošlom tjednu porasla je za 4,35% (oko 30 USD/toni) u odnosu na tjedan prije, tako da je porast cijene blago kompenziran padom tečaja dolara prema kuni i došlo je do porasta cijene za 0,10 kn/lit u odnosu na prethodni obračun“, objašnjavaju iz ove kompanije. Ističu kako kretanje cijena naftnih derivata na burzi diktira odnos ponude i potražnje i nije pravilo da cijene dizela i benzina slijede iste trendove, pa se tako može dogoditi da cijena jednog od njih pada, a drugoga raste, što se događa već pet tjedana zaredom.

Dakle, ovoga puta tečaj dolara pomogao je vozačima. No pitanje je koliko dugo će dolar slabiti s obzirom na potencijalne promjene koje se očekuju u monetarnoj politici SAD-a što bi se trebalo znati već u srijedu kada će čelnica tamošnje središnje banke održati govor.

IZVOR: liderpress.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.