TEROR LIHVARSKIH OVRHA: Marko dugovao 7,17 kn za HTV pretplatu, odvjetnici mu naplatili sto puta više!

‘Nalaže se tuženiku isplatiti tužitelju iznos od 7,17 kuna sa zateznom kamatom od 29. siječnja 2014. godine do isplate”. Da, dobro ste pročitali donijeta je presuda ‘teška’ 7,17 kuna, a izrekao ju je Općinski građanski sud u Zagrebu. Istovremeno trošak tog istog postupka iznosi 725 kuna.

Ova presuda još jednom dokazuje apsurdnost domaćeg pravosudnog sustava koji će se pokrenuti bez obzira što postoje jednostavni mehanizmi ovrhe i naplate potraživanja od onih koji to nisu spremni učiniti ‘milom’. Kao i u brojim slučajevima do sada i u ovom je u pitanju neplaćena pristojba Hrvatske radiotelevizije kojoj je Marko M. sa zagrebačkih Kozari puteva ostao dužan 240 kuna. Nije, naime, plaćao pristojbu od siječnja do ožujka 2013. godine, a nije ni odjavio TV prijemnik.
Zato je HRT pokrenuo ovrhu nad njim, a rješenje o ovrsi donio je javni bilježik u prosincu 2013. godine. Ukupan iznos koji je trebao biti ovršen Marku M. iznosio je 931,25 kuna. No, kako je u međuvremenu, točnije 27. siječnja 2014. godine platio zaostale račune Marko M. uložio je na rješenje o ovrsi prigovor priloživši uz njega i dokaz o uplati, kao i potvrdu o visini svog dohotka, piše Novi list.

Ne odriču se kamate

Nakon toga – 9. lipnja prošle godine – započinje sudski postupak. Spis dolazi u ruke sutkinje Andrijane Markić Jurišić koja je u dokaznom postupku pregledala svu dostupnu dokumentaciju – ovjerene poslovne knjige, uplatnicu, specifikaciju kamata, evidenciju obveznika plaćanja rtv pristojbe i prijavu prijemnika.
U toj fazi procesa i odvjetnici HRT-a pomirili su se s činjenicom da je Marko M. uplatio dio svojih dugovanja, no odlučili su da se neće odreći 7,17 kuna zateznih kamata, kao ni zakonske zatezne kamate što teče od 28. siječnja 2014. godine. Zatražili su i 931,24 kuna troška ovršnog postupka s kamatom od 13. prosinca 2013. godine do isplate.

Marko M. je odgovarajući na taj HRT-ov zahtjev objasnio kako je nezaposlen, dok mu supruga radi na pola radnog vremena. Imaju i dvoje male djece koju uzdržavaju, pa zato ponekad kasni s plaćanjem režija, odnosno kad mu to financijske mogućnosti odobre. Zatražio je da mu se omogući plaćanje troškova u nekoliko mjesečnih rata.

Obrazloženje sutkinje

”Provedeni dokazi ocijenjeni su u skladu sa Zakonom o parničnom postupku, te je sud temeljem analize dokaza utvrdio da je tužbeni zahtjev osnovan”, navela je u obrazloženju presude sutkinja Andrijana Markić Jurišić dodajući: ”Navodi tuženika kako zbog loše financijske sitacije nije bio u mogućnosti na vrijeme podmiriti tražbinu, iako otegotni, nisu od značaja za ovaj postupak, s obzirom da loše imovno stanje ne oslobađa korisnika obveze podmirivanja troškova pružene usluge”.

Na kraju presude sutkinja je analizirala troškove, te računicom prema Tarifama o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika, kao i Zakonu o parničnom postupku dosudila HRT-u i njegovom odvjetničkom timu 725 kuna, kao iznos prouzročenih troškova ovog parničnog postupka.

Na ovu nepravomoćnu presudu obje strane mogu se žaliti.

IZVOR: Danas.hr|Novi list

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.