TKO SVE NE SMIJE PRIJEĆI NAŠU GRANICU: Šešelj sljedećih 20 godina, Ceca…

Stranci po zakonu mogu ući u Hrvatsku jedino pod uvjetom da ne predstavljaju prijetnju za javni poredak i sigurnost

Vojislavu Šešelju nakon oslobađajuće presude u četvrtak je MUP izrekao 20-godišnju zabranu ulaska u Hrvatsku. Učinjeno je to temeljem Zakona o strancima, a od Službe za odnose s javnošću MUP-a dobili smo podatak da je tijekom 2015. godine MUP donio 1436 rješenja o protjerivanju kojima su strancima izrečene zabrane ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj. Protiv donesenih rješenja pokrenuto je pet upravnih sporova. Tijekom 2015. godine granična policija izdala je ukupno 9332 rješenja o odbijanju ulaska strancima u Republiku Hrvatsku.

Bilo 12 žalbi

Kristijan Kiki Golubović, jedan od najpoznatijih balkanskih kriminalaca iz Beograda, najavio je dolazak na boksački meč u splitskoj Spaladium Areni krajem studenoga 2009. godine, ali je dobio poruku da će mu biti zabranjen ulazak u Hrvatsku jer bi predstavljao opasnost po javni red i mir. Svojevremeno se spominjao i mogući koncert udovice ratnog zločincaŽeljka Ražnatovića Arkana u Hrvatskoj, kojoj je također poručeno da neće prijeći hrvatsku granicu.

Prema članku 36. Zakona o strancima, definirano je da se strancima može odobriti ulazak u Republiku Hrvatsku pod uvjetima propisanima Uredbom (EZ) broj 562/2006 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2006. godine kojom se uspostavlja Zakonik Zajednice o pravilima za kretanje osoba preko granica.

Članak 5. Zakonika o schengenskim granicama propisuje uvjete ulaska državljana trećih zemalja, a jedan od tih uvjeta jest da ne predstavljaju prijetnju za javni poredak, međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska iz istih razloga, za međunarodne odnose bilo koje od država članica, a posebno ako u nacionalnim bazama podataka članica nije izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska iz istih razloga. Nadalje, uvjet je da to nisu osobe za koje je u schengenskom informacijskom sustavu izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska. Tijekom 2015. izjavljeno je 12 žalbi.

Rok od 20 godina

Drugi pojam je zabrana ulaska i boravka, a ona se izriče u pravilu kada se stranac nalazi na teritoriju Republike Hrvatske, a utvrdi se da predstavlja opasnost za javni poredak, nacionalnu sigurnost i javno zdravlje (u provedenim prekršajnim, kaznenim ili administrativnim postupcima). Zabrana ulaska i boravka strancu u Republiku Hrvatsku izriče se odlukom o protjerivanju temeljem čl. 102. Zakona o strancima.

Zabrana ulaska i boravka izrečena rješenjem o protjerivanju ne može biti kraća od tri mjeseca niti dulja od 20 godina. Protiv rješenja o protjerivanju nije moguće izjaviti žalbu, već se pokreće upravni spor.

izvor:jutarnji list

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.