Trebate u bolnicu? Tijekom štrajka samo ako ste hitni slučaj

Ilustracija

Liječnici, medicinske sestre i ostali zdravstveni djelatnici sutra od 7 sati kreću u štrajk. Ministarstvo zdravlja i dalje smatra kako razloga za štrajk – nema!

“Ministarstvo zdravlja i dalje smatra kako razloga za štrajk liječnika i medicinskih sestara nema, a s obzirom na spremnost za nastavak socijalnog dijaloga i pregovora, te najvažnije, s obzirom na načelno slaganje sa svim zahtjevima sindikata.

Opetovano ističemo da je štrajk legitimno pravo koje ćemo poštovati. Ministarstvo će pažljivo nadzirati funkcioniranje sustava za vrijeme štrajka te poduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja ljudi. S tom svrhom Ministarstvo zdravlja već je dostavilo svim bolničkim zdravstvenim ustanovama Odluku o prijeko potrebnim poslovima koji se za vrijeme štrajka ne smiju prekidati. A prema toj odluci i za vrijeme štrajka se moraju obavljati pregledi i osnovni dijagnostički postupci kako bi se kod svakog bolesnika isključilo hitno stanje, a time i potreba provođenja daljnjih dijagnostičkih i terapijskih postupaka”, poručili su jutros iz Ministarstva zdravlja.

Štrajkom ne smiju ugroziti zdravlje i živote pacijenata

U Ministarstvu napominju kako liječnici i ostali zdravstveni radnici štrajkom ne smiju ugroziti zdravlje i živote pacijenata: “Za organizaciju rada i osiguranje dovoljnog broja radnika u zdravstvenoj službi zaduženi su sanacijski upravitelji i ravnatelji bolnica. Odlukom Ministarstva zdravlja definirani su prijeko potrebni poslovi koji se moraju neprekidno obavljati radi sprečavanja ugrožavanja života i nastanka invalidnosti bolesnika.

To su:

  • Pregled i osnovni dijagnostički postupci kojima se kod svakog bolesnika mora isključiti hitno stanje, a time i potreba provođenja odgovarajućih dijagnostičkih i /ili terapijskih postupaka;
  • Funkcioniranje hitnih službi u bolnici tijekom 24 sata sa svom raspoloživom hitnom dijagnostikom u cilju utvrđivanja dijagnoza koje zahtijevaju hitno postupanje. To uključuje neodgodive terapijske postupke bez kojih bi moglo doći do pogoršanja osnovne bolesti ili do komplikacija koje bi mogle ugroziti zdravlje i/ili život bolesnika, odnosno prouzročiti i najniži stupanj invalidnosti;
  • U stacionarnom dijelu bolnice osigurati provođenje svih postupaka kojima se održava provođenje procesa liječenja, primjena svih dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji osiguravaju da se određena bolest ne pogoršava. Nužno je otkloniti mogućnost da bi otkazivanjem postupka moglo doći do komplikacija koje bi mogle ugroziti zdravlje i/ili život bolesnika, odnosno prouzročiti i najniži stupanj invalidnosti;
  • Osiguranje kontinuiteta rada invazivne dijagnostike u svim slučajevima u kojima se zahtijeva hitnost i u svim slučajevima u kojima je invazivna dijagnostika kontinuitet terapije;
  • Kirurške djelatnosti moraju osigurati mogućnost svih hitnih zahvata za bolesnike zaprimljene putem hitne službe i kirurških zahvata za bolesnike koji se nalaze na bolničkom liječenju, a kojima bi se zbog otkazivanja operativnoga zahvata značajno pogoršala bolest. Ili postoji mogućnost da bi otkazivanjem operativnih zahvata došlo do komplikacija koje bi mogle ugroziti zdravlje i/ili život bolesnika, odnosno prouzročiti i najniži stupanj invalidnosti;
  • 24-satna nazočnost liječnika i ostalih zdravstvenih radnika u svim djelatnostima intenzivnog zbrinjavanja bolesnika.

Ministarstvo zdravlja će i dalje redovito informirati građane o načinu ostvarivanja svojih prava na zdravstvenu zaštitu za vrijeme štrajka kako bi bili pravodobno i redovito informirani.

Obavještavamo pacijente da može doći do otkazivanja ranije zakazanih dijagnostičkih postupaka i operacijskih zahvata, uslijed štrajka dijela liječnika i medicinskih sestara. Ministarstvo zdravlja će nakon završetka štrajka osigurati da se iz zdravstvenih ustanova kontaktiraju svi pacijenti kojima je zdravstvena usluga otkazana kako bi što prije dobili novi termin za potrebnu zdravstvenu uslugu.

Ministarstvo zdravlja i dalje je u svakom trenutku spremno na daljnji dijalog sa sindikatima te će i dalje postupati u skladu sa zakonom, bez protuzakonitih i protuustavnih odluka.

Ministarstvo je uvjereno da će liječnici i medicinske sestre, koji se odazovu pozivu na štrajk, postupati profesionalno i u skladu s najvišim etičkim normama te da neće dopustiti da zbog štrajka na bilo koji način budu ugroženi zdravlje, pravo na zdravstvenu zaštitu i sigurnost građana. Vjerujemo kako nam je svima zdravlje naših građana na prvom mjestu”, stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja.

Sutra štrajk i u karlovačkoj bolnici

Karlovačka podružnica Hrvatskog liječničkog sindikata sutra započinje sa štrajkom u Općoj bolnici Karlovac.

“Hrvatski liječnici i medicinske sestre i tehničari nisu generatori gospodarske krize u kojoj smo se svi zajedno našli i zbog toga ne može dozvoliti da se nastala kriza rješava na našim pravima. Naša prava su i vaša prava, štrajkom se borimo za bolji i pravedniji zdravstveni sustav u kojem ćemo i mi i vi biti zadovoljniji,” pacijentima su poručili iz Sindikata.

“Zato vaša potpora akcijama Hrvatskog liječničkog sindikata ne predstavlja samo potporu hrvatskim liječnicima i medicinskim sestrama u borbi za očuvanje dostojanstva naše profesije u Hrvatskoj, već i borbu za spas zdravstvenog sustava i socijalne države, borbu za bolju i sretniju Hrvatsku.

Stoga molimo za vašu potporu i razumijevanje, a mi vam obećavamo da za vrijeme trajanja štrajka niti jedan život neće biti ugrožen i svi hitni slučajevi će biti adekvatno zbrinuti, ako ste vi ili netko od vaših najmiliji u bolnici dobit ćete svu potpunu skrb”, kažu u Sindikatu.

Štrajkaši mole da u vrijeme štrajka građani ne dolaze u bolnicu ukoliko pregled nije hitno potreban, a kad štrajk bude okončan za sve pretrage, preglede i postupke za koje su pacijenti u vrijeme štrajka bili naručeni bit će omogućen što skoriji termin.

IZVOR: I.M., Media servis, Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.