TURSKI PREDSJEDNIK NA PANTOVČAKU: Erdogan želi milijardu dolara razmjene s Hrvatskom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u utorak oko 15 sati u Međunarodnu zračnu luku Zagreb, a oko 17 sati je stigao na Pantovčak, gdje su ga dočekali predsjednica i premijer.

“Zadovoljstvo mi je što sam došao u posjet Hrvatskoj kojoj smatramo svojim saveznikom. Došao sam s velikim izaslanstvom i sudjelovat ćemo na poslovnom forumu. Prije deset godina bio sam tu u svojstvu premijera ali vidim da se sada puno toga promijenilo. Ovdje sada vlada u druga dinamika. RH je ušla u EU i postala članica NATO-a. Želim naglasiti da naši gospodasrke odnose potrebno je poboljšati. Cilj je da budu na milijardu dolara razmjene”, kazao je Recep Tayyip Erdogan u izjavi nakon sastanka s hrvatskim državnim vrhom.

“Trenutno se ne vidi potencijal u tom pitanju, ali dok imamo volju to možemo postići. Sa mnom je došlo 60 tvrtki koji su investitori u Hrvatskoj. Istovremeno potrebno je da poduzmemo daljnje korake za poboljšanje zračnih linija. Nadamo se da ćemo povećati broj turista”, kazao je Erdogan.

Erdogan je zahvalio Hrvatskoj na pozivu na proslavu 100. obljetnice Islama u Hrvatskoj te je ujedno zahvalio i onima koji su tu proslavu organizirali.

Kolinda Grabar Kitarović je kazala kako Hrvatska podržava Tursku u ulasku u Europsku uniju te da svojim iskustvom može pomoći pri ulasku te zemlje u EU.

Kazala je da su ona i predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarali o brojnim bilateralnim pitanjima te da su dogovorili trilateralni sporazum s Bosnom i Hercegovinom kad su u pitanju migracija, migrantski valovi koji će uslijediti te razmjena informacija u borbi protiv terorizma.

Jačanje gospodarske suradnje

Grabar Kitarović je također kazala kako je s turskim kolegom razgovarala o gospodarskoj suradnji koja treba ojačati, o suradnji u poljoprivredi te povećanju izvoza hrvatskih proizvoda, prije svega goveđeg mesa. Dvoje kolega razgovaralo je i o vojnoj suradnji.

Erdogan će tijekom dvodnevnog posjeta Zagrebu s najvišim hrvatskim dužnosnicima još razgovarati o bilateralnim odnosima, posebno o jačanju gospodarske suradnje i te će sudjelovati na obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj.

Prije no što su predsjednici država dali izjave Sporazum o zajedničkoj suradnji u kaznenoj oblasti potpisali su ministri pravosuđa dviju zemalja, jednako kao što su Sporazum o suradnji potpisali i čelnici dviju državnih televizija.

Migrantska kriza

Na pitanje novinara vezano uz migrantsku krizu i način na koji se Turska nosi s njom, Erdogan je odgovorio: “Nismo nikada zatvorili vrata ljudima koji su se našli pod bombama i nikad nećemo. Zapad bi također trebao drugačije reagirati i potpora Turskoj bi trebala biti što prije i ona bi trebala biti drugačija od dosadašnje.”

izvor:net.hr

foto:screenshot

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.