Tvrtke Fintrust i Euris reagirale na posljednje izjave Hrvatskog sindikata metalaca

Tvrtke Fintrust i Euris, nekadašnji vlasnici TLM-a, reagirali su priopćenjem na posljednje izjave Hrvatskog sindikata metalaca.

Priopćenje donosimo i cijelosti:

‘Kao reakciju na brojne neistine i tendenciozne izjave Hrvatskog sindikata metalaca, koji se pojavljuju u medijama po pitanju TLM-a, a vezano za tvrtke Fintrust i Euris, spomenute firme daju slijedece priopcenje za javnost:

1)         Krajem 2012. godine, na dan preuzimanja vecinskog paketa dionica TLM-a od strane Fintrust Holdinga, ukupna zaduzenost TLM Aluminium-a (tadasnji TLM-TVP) iznosila je daleko preko 100 milijuna eura i tvornica je ispunjavala sve uvjete da se otvori stecajni postupak.
2)         Fintrust je u jednoj izuzetno slozenoj i transparentnoj transkciji, kako bi spasio TLM Aluminium od stecaja, tvrtku bilancijski sanirao, i to na nacin sto je:
– TLM Aluminium-u otpisao preko 30 milijuna eura svojih potrazivanja
– Pretvorio preko 20 milijuna eura svojih potrazivanja u temeljni kapital
– Unio svjezi kapital od preko 10 milijuna eura, i to 4 milijuna eura u gotovini, te preko 6 milijuna eura u akreditivima.
Ukupno je to daleko iznad 60 milijuna eura i predstavlja jednu od najvecih investicija u Hrvatsku industriju u zadnjim godinama!
3)         Za jednu takvu financijsku transakciju, koja se sprovodila od 2012. do 2014. godine, Fintrust je ukljucio brojne strucnjake od čijeg rada je TLM Aluminium profitirao u iznosu od preko 60 milijuna eura. Za taj rad, Fintrust je potpisao menedzment ugovor s TLM Aluminijumom i obracunao internacionalno uobicajeni management fee.
4)         2013. godine TLM Aluminium je vec bio financijski i bilancijski saniran i imao bi odlicnu buducnost ispred sebe da je produzen ugovor za struju i sirovinu s HEP-om i Mostarom, sto je prilikom kupnje bio jedini uvjet Fintrusta prema Vladi RH, nuzno potreban za uspjesan rad tvrtke i nastavak investicija, i jedan od kljucnih uvjeta privatizacije.
5)         Nepotpisivanjem tog ugovora, iako je bilo drugacije najavljeno, TLM Aluminium je ostao preko noci bez sirovine i pretrpio zbog toga velike gubitke, dok je TPP (tada pod kontrolom Zagreb Montaze) bio de facto u stecaju, a zelja je bila da Fintrust i tu tvrtku spasi. Sindikalisti iz HSM-a su se tada ponašali kao da u TPP-u nema problema.
6)         Pored svih poteskoca, TLM Aluminium je pocetkom 2014. godine pokrenuo proizvodnju sa drugim izvorima sirovine, te poceo proizvoditi mjesecno 5.000 tona hladno valjanih proizvoda, i tako postigao rekordnu proizvodnju u povijesti TLM-a.
7)         Svima je jasno, da je kad nestane sirovinska baza, prvenstveno potrebno ponovno restrukturirati kompaniju i drasticno sniziti troskove kako bi tvrtka mogla profitabilno poslovati. Fintrust je zbog toga krenuo u pregovore sa svim partnerima TLM-a (banke, HEP, sindikati, poslovni partneri, itd.) kao i s Vladom RH po pitanju rjesenja nastale situacije.

 

8)         Za profitabilan rad TLM-a bilo je potrebno otpustiti 150 prekobrojnih radnih mjesta i reprogramirati obveze prema bankama, (koje su svojim ogromnim kamatama unistavale likviditet kompanije), otkazati nekoliko neopravdanih ugovora iz proslosti, kao i dogovoriti novi program s HBOR-om.

Pod tim uvjetima Fintrust je bio spreman jos jednom uloziti novac u TLM.

 

9)         Dogodilo se bas suprotno- nitko nije podrzavao planove Uprave TLM-a i Fintrusta, vec su uslijedile blokade, a bas spomenuti Hrvatski sindikat metalaca je krenuo sa silnim akcijama protiv Uprave i Fintrusta, cime su TLM-u nacinili jos vecu stetu, na načinda su svi poslovni partneri TLM-a, analizirajući slike i takve poruke iz tvornice počeli prekidati daljnu suradnju.

Zajednicki cilj svih tih akcija bio je “otjerati vlasnika”, a o tome svjedoce brojni javni i medijski ispadi velikog primitivizma! S obzirom da je Fintrust shvatio, da za svoj plan spasavanje tvornice doista nema nikakvu podrsku u cijeloj drzavi, donijeta je odluka o prodaji dionica. Branimir Lepur kao predsjednik Uprave zatrazio je i pokrenuo predstecajni postupak, kako bi tvrtka krenula u proces restrukturiranja.
10)       Vodjeni su razgovori s nekoliko interesanata, od kojih je najkonkretniji i najodlucniji bio Igor Shamis. Slovenski Impol je pokazao interes jedino ukoliko kompanija ide u stecaj, sto je za kompletnu Vladu RH bilo neprihvatljivo (o tome svijedoce brojni dopisi), dok protiv Igora Shamisa i njegovih planova nitko nije imao nista, te je s njim potpisan ugovor i obavljena transakcija dionica.
 

11)       Od prodaje dionica u Februaru 2015. godine Fintrust nije ukljucen u okolnosti koje su dovele do ovakve situacije u TLM-u, i to ne zeli komentirati, a previse je vec vremena i proslo kako bi se uopce moglo govoriti da Fintrust ima neku povezanost sa aktualnim stanjem. Valja napomenuti, ukoliko doista nije bilo investicije u TLMu od dana prodaje dionica, da TLM jos uvjek placa place iz novca kojeg je Fintrsut ostavio u tvornicu.
12)       Tvrdnje tog, uvijek istog sindikata HSM-a, da Euris duguje 4 milijuna eura TLM-u su potpuno neistinite te s tim jedino zele odvratiti paznju od praveistine, a to je da ti isti ljudi snose veliki dio krivice sto se TLM sada nalazi u ovako teškoj situaciji.

 

Koristimo ovu priliku da upozorimo da će svako daljne javno i neosnovano spominjanje Fintrusta ili Eurisa biti ubuduce popraceno tuzbom i sudskim postupkom.
Unatoč svemu pretrpljenom, Fintrust se nada, da ce se i pored izuzetno teske situacije ipak pronaci pravo rjesenje za TLM,te u tome zeli vlasniku puno srece i uspjeha.’

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.