U 66. godini života preminuo odvjetnik Marijan Hanžeković

Odvjetnik Marijan Hanžeković, preminuo je jutros u Zagrebu u dobi od 66 godina.

Rođen je 18. siječnja 1952. godine u Zagrebu. Majka Nada bila je liječnica, a otac Marijan sveučilišni profesor. Nakon osnovne škole upisao je gimnaziju, a 1975. Pravni fakultet u Zagrebu. Povijest njegove obitelji ga je na neki način obavezivala i određivala. Pradjed mu je bio rektor zagrebačkog sveučilišta, djed je bio mason, otac Mačekov tajnik u ondašnjem HSS-u, a stric Boris istaknuti pravnik. Otac mu je nakon Drugog svjetskog rata nastavio karijeru ekonomista koja ga je odvela do položaja profesora koji je predavao i u Velikoj Britaniji, SAD-u i Češkoj te, na kraju, na položaj prvog ministra financija u RH, piše Jutarnji list.

Marijan Hanžeković je u svemu bio tipičan mladić iz dobrostojeće građanske obitelji. Na početku studija je, zbog burnih odnosa s ocem preselio u vrtnu kućicu. Bila bi riječ o detalju da ne govori o njegovu karakteru jer se sam izdržavao tijekom studija. Radio je preko student servisa, od vožnje rent a cara do lijepljenja plakata, bio je noćni čuvar, fizički radnik na Velesajmu, čime je financirao svoj studij, ljetovanja i skijanja. Nitko od prijatelja nije pomišljao da troši svoj novac, a ne džeparac. Tada intenzivno igra košarku, uz nju je proveo srednjoškolske i studentske godine haklajući doslovno svagdje, od ulice do školskog terena Klasične gimnazije. No, kako su rekli njegovi frendovi, više je volio košarku no što je imao talent za nju.

Bio je uporan i vjerovao da može biti najbolji.

– Da kopam kanale, moji bi bili najbolji – rekao je opisujući svoj karakter.

Pravo je završio u roku, u prvi od dva braka je ušao još na faksu i 1978. otvorio odvjetničku pisarnicu, ali je trebalo proći nekoliko godina dok posao nije krenuo.

– Nisam dobivao poslove – kazao je jednom prilikom. – Dao sam si još godinu dana i napravio plan kako ću se, ako se u tih godinu dana nešto ne promijeni, zaposliti u nekoj tvrtki i otplaćivati dug iz odvjetništva – ispričao je.

Kako je objasnio, svi su zaobilazili odvjetnika koji je imao tek 26 godina, a on je toliko vjerovao u sebe, ali mu nitko nije davao priliku. A kad je krenulo, išlo je dobro. Početkom 80-ih je bio angažiran u velikim predmetima gospodarskog kriminala, u vezi s Inom, Kajfežom, Belupom.

Odvjetnički ured

Odvjetničko društvo Hanžeković, Radaković & Partneri osnovao je s kolegama 1994. godine nakon što je uspio nagovoriti poznatog odvjetnika, civilista Milana Radakovića da zajedno otvore ured. Kasnije je preimenovano u Odvjetničko društvo Hanžeković & Partneri i danas je najveća odvjetnička kancelarija u Hrvatskoj koja zapošljava dvjestotinjak ljudi. Tijekom cijelog radnog vijeka Marijan Hanžeković bio je angažirani član Hrvatske odvjetničke komore, a od 1994. do 2000. godine njen predsjednik.

Uz odvjetništvo Hanžeković je imao još niz drugih preokupacija. Uvijek je pratio biznis. U njegovom vlasništvu bila je štedionica Zlatni most, a u jednom je trenutku ušao i u vlasničku strukturu Dinersa za koji je do tada radio kao odvjetnik. Htio se dokazati i kao menadžer – Cijeli sam život pratio „velike dečke“ i u jednom sam trenutku odlučio ući u ring. Novac nije bio primaran, interesirala me igra, svojevrsni poslovni larpurlartizam – opisao je. Godine 2007. je prodao svoj udio u Dinersu, a 2008. od Plive je preuzeo tvrtku Veterinu koja se bavi proizvodnjom lijekova za životinje. Veterina 2009. godine mijenja ime u Generu d.d., a Hanžeković je u kolovozu 2015. godine prodaje britanskoj tvrtki Dechra.

U svibnju 2014. godine Hanžeković od Hypo banke preuzima vodeću medijsku tvrtku EPH, koja se tada nalazi u predstečaju. Tvrtka koju čine Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Globus, Gloria te još brojni mjesečnici i portali, u srpnju 2016. godine mijenja ime u Hanza Media.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

(FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.