“U čemu je problem?”:Osuđeni pedofil osnovao udrugu za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

OSUĐENI pedofil Zdenko Šimunovski suosnivač je udruge koja se bavi zaštitom djece od seksualnog zlostavljanja.

Svoju prošlost ne krije. “Predsjednik sam udruge za zaštitu ljudskih prava, bio sam 10 godina u zatvoru, osuđen sam zbog zlostavljanja dvije djevojčice”, kazao je u razgovoru za Novu TV.

Prije nešto više od godinu dana izašao je iz zatvora. Jednu je maloljetnu djevojčicu, prema presudi, seksualno iskorištavao, a s drugom imao seksualni odnos. Na pitanje kako kao osuđivani pedofil može zagovarati prava djece, začuđeno pita: “U čemu je problem?”.

Pravobraniteljica za djecu: Kako je to moguće?

“S velikom zabrinutošću smo potkraj prošle godine primili obavijesti o aktivnostima Udruge „Dostojan život“ koja je usmjerena, među ostalim, i na rad s djecom, a osnovao ju je Zdenko Šimunovski, koji je do 2015. godine bio na izdržavanju višegodišnje zatvorske kazne upravo zbog počinjenih najtežih djela na štetu djece. Zgrožena time što je uopće bilo moguće da počinitelj delikata na štetu djece osnuje udrugu koja će raditi i s djecom te da putem aktivnosti udruge dođe u kontakt s djecom, pravobraniteljica za djecu je, u prosincu prošle godine, upozorila na to Ministarstvo socijalne politike i mladih i Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta. Preporučila je ministarstvima da domovima i centrima koji pružaju usluge za djecu te odgojno-obrazovnim ustanovama upute najozbiljnije upozorenje da postoji visok rizik za sigurnost i zlouporabu djece u djelovanju Zdenka Šimunovskog putem navedene udruge”, kazala je za Index pravobraniteljica za djecu.

“Također je o tome obavijestila Ravnateljstvo policije MUP-a te Ministarstvo uprave, Ured za udruge Vlade RH, Ured državne uprave u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Kako bismo, i neovisno o ovom slučaju, potaknuli potpuniju zaštitu djece, u našim smo dopisima podsjetili da škole i ustanove socijalne skrbi u pravilu ne provjeravaju raniju osuđivanost članova različitih udruga koje u njihovom prostoru provode razne programe za djecu. Naime, zakonska zabrana zapošljavanja počinitelja kaznenih djela na štetu djece odnosi se samo na djelatnike tih institucija i angažiranje volontera. Zato smo preporučili da ustanove, prilikom odobravanja takvih programa za djecu, za sve provoditelje programa koji će biti u direktnom kontaktu s djecom svakako pribave uvjerenje s podacima iz Kaznene evidencije Ministarstva pravosuđa (prema Zakonu o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji), upravo kako bi se spriječilo da se među njima nađu počinitelji kaznenih djela na štetu djece.

Tom smo prilikom još jednom upozorili na to da je pravna regulativa za rad udruga nedostatna u dijelu koji se odnosi na zaštitu prava i interesa djece što povećava rizike za djecu. U vrijeme izrade i donošenja Zakona o udrugama 2014. godine  višekratno smo naglašavali kako kroz odredbe valja osigurati i zaštitu djece na način da osobe koje su počinitelji kaznenih djela na štetu djece ne mogu posredstvom udruge doći u kontakt s djecom. Nažalost, naši prijedlozi nisu uvršteni u novi Zakon o udrugama (NN broj 74/14) te je i počiniteljima najtežih kaznenih djela na štetu djece dopušteno nesmetano osnivati udruge registrirane i za rad s djecom. Na taj način se štiti interes i pravo odraslih na udruživanje nauštrb prava i interesa djece, što je u suprotnosti s Konvencijom o pravima djeteta.  Nasuprot tome, primjerice, Zakon o volonterstvu (NN broj 58/07 i 22/13) uključuje i odgovarajuću zaštitu djece od počinitelja kaznenih djela na njihovu štetu.

Podsjećamo da se, prihvaćajući Konvenciju Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, Republika Hrvatska obvezala usvojiti potrebne zakonodavne i druge mjere za poticanje svijesti o zaštiti i pravima djece među osobama koje su u redovitom kontaktu s djecom u sektorima obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, pravosuđa i policije te na područjima vezanim uz sport, kulturu i slobodne aktivnosti. Kako se te aktivnosti u velikom dijelu odvijaju u okviru udruga, i dalje držimo da je potrebno osigurati zaštitu djece, odnosno da odredbe Zakona o udrugama valja uskladiti sa spomenutom Konvencijom.

“Poslali smo brojna upozorenja”

Zasad smo odgovor dobili od Ministarstva socijalne politike i mladih koje nas je obavijestilo da je naše upozorenje proslijedilo domovima i centrima koji pružaju usluge za djecu.

Propisima koji reguliraju posebna područja, poput obrazovanja, socijalne skrbi, sporta, udomiteljstva, volonterstva, propisano je da počinitelji spolnih delikata na štetu djece ne mogu obavljati poslove koje uključuju rad s djecom. To znači da poslodavci prije zapošljavanja ili angažiranja volontera za rad na poslovima koji uključuje kontakte s djecom, od Ministarstva pravosuđa trebaju pribaviti i podatke iz kaznene evidencije iz kojih je vidljivo je li određena osoba pravomoćno osuđena za kaznena djela koja su zapreka za rad u ustanovama u kojima se obavljaju djelatnosti za djecu i s djecom”, objašnjava pravobraniteljica.

Opačić: To je pokazatelj nefunkcioniranja sustava

I bivša ministrica, svjesna je manjkavosti sustava. “To je pokazatelj nefunkcioniranja sustava koji ne provjerava takve informacije, mi svaki dan imamo preko 10-ak novih udruga koje se formiraju”, kaže Milanka Opačić.

Pedofil priznaje i da je još uvijek u registru pedofila. “Sigurno da jesam, to nije ni malo sporno svaka osoba koja je optužena za zlostavljanje djece je u tom registru”, kaže.

No to ga tvrdi nije spriječilo ni da surađuje s institucijama i kaže kako nitko nikada nije doveo u pitanje njegovu presudu s obnašanjem današnje funkcije.
Kaže kako rade na način da surađuju s institucijama te da nitko od članova udruge neće imati kontakt s bilo kojim djetetom.

izvor:index.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.