PDV niži od početka 2020., posebno za ugostiteljstvo

U četvrtom krugu porezne reforme poskupljuju alkohol, cigarete, sokovi…

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavljajući novi krug poreznih rasterećenja zajedno s ministrom financija Zdrvakom Mraićem uvodno je rekao da Vlada od početka ima politiku rasterećenja građana i gospodarstva.

Tako smo stabilizirali naše gospodarstvo – istaknuo je i podsjetio na uspjehe njegove Vlade, kako ih je on nazvao ‘značkice’. S novim krugom porezne reforme porezno rasterećenje iznosit će 3,7 milijardi kuna iduće godine, a ukupno više od 12 milijardi kuna u četiri godine. Ovo je politika odgovornih gospodara koji ne rasipaju novac poreznih obveznika – istaknuo je premijer, prenosi RTL.

U novom krugu porezne reforme PDV će se smanjiti s 25 na 24 posto, a to je, naglasio je, već usvojeno u zakonskom paketu u Saboru.

Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića i to po udjelu šećera.

– Ovom mjerom nastojat ćemo djelovati kod djece, koja su pretila, da se konzumacija smanji i da to pozitivno djeluje na njihovo zdravlje. Revidirat ćemo i trošarine na cigarete i alkoholna pića. Odlučili smo se i za smanjenje stope PDV-a za posluživanje hrane u ugostiteljim objektima na 13 posto – istaknuo je.

Ministar financija Zdravko Marić detaljnije je pojasnio nove mjere novog kruga porezne reforme.

– Kad je riječ o mladima do 30 godina, otvaramo prostor s ovom mjerom, ali ključno je da to poslodavci prepoznaju i povećaju neto plaće –rekao je Marić i dodao da se ne gleda datum rođenja, već kalendarska godina u kojoj netko navršava 25 odnosno 30 godina.

Kad je riječ o neoporezivim primicima, proširuje se njihova lepeza. Tako se poslodavcima omogućuje trošak smještaja i prehrane za sve radnike (a ne samo sezonce kao do sada) od 12.000 kuna godišnje bez plaćanja poreza.

– Ako poslodavac ima ugovorni odnos s nekim restoranom, onda je to vjerodostojna isprava za isplatu. Svom zaposleniku poslodavac može isplatiti 5.000 kuna bez ikakve dokumentacije. Za odmor radnika poslodavac može između 15.10. i 15. 4. isplatiti radniku sredstva za odmor. Ako se poslodavac odlučuje plaćati vrtić za svog zaposlenika, to će također biti kao neoporezivi primitak jednako kao i uplaćivanje dopunskog osiguranja – pojasnio je ministar.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.