U Hrvatskoj godišnje 1200 do 1500 maloljetnica rodi dijete

Ilustracija

U HRVATSKOJ godišnje 1200 do 1500 maloljetnih djevojaka rodi dijete, a ukupno svake godine njih oko 4000 treba svekoliku podršku obitelji i zajednice, s obzirom na mladost, prekid školovanja i majčinstvo.

U većini slučajeva trudnoća maloljetnica je šok za njih same i za njihove obitelji. Obiteljski se odnosi naruše, ali se u velikoj većini situacija ipak brzo smiri i obitelji to prihvate, rekla je Silvija Stanić iz Udruge “Korak po korak” predstavljajući u petak rezultate trogodišnjeg programa “Mama je mama” za maloljetne trudnice i roditelje.

Te se djevojke i njihovi partneri nakon trudnoće nađu u šoku – kako to objasniti roditeljima, boje se reakcije okoline, pitaju se kako će završiti školovanje, kako će živjeti s djetetom…

Za maloljetne majke bez obiteljske potpore provode se programi podrške

Udruga je u okviru trogodišnjeg projekta, koji se nastavlja i sljedeće tri godine, uslugama savjetovanja i psihosocijalne podrške obuhvatila 70 korisnica s kojima je održano 49 telefonskih razgovora, oko 150 individualnih razgovora i 84 sastanka u okviru malih edukativnih grupa.

Za desetak posto maloljetnih majki koje ostanu bez obiteljske potpore Udruga u suradnji s partnerima već desetljeće provodi razne programe podrške, od smještaja do pomoći u nastavku školovanja, zapošljavanja i slično, rekla je Stanić.

Tako je u trenutno u zagrebačkom Domu za djecu u Nazorovoj ulici osam maloljetnih majki s djecom, u zagrebačkom Caritasu ih je devet, a još šest može biti smješteno u dječjim domovima u Lovranu i Osijeku.

U domu u Nazorovoj u tijeku je preuređene prostorija za “Majčinski odjel” u kojem će moći boraviti 15 majki s djecom. One mogu u te institucije biti smještene mjesec i pol dana prije poroda i tamo ostati do navršene prve godine djetetova života.

Program “Mama je mama”

Postavlja se pitanje što dalje, zato su programi koje provodimo važni za njihovo osamostaljivanje, završavanje škole, zapošljavanje i smještanje djece u vrtić, kaže Stanić.

Zaključeno je da i dalje treba razvijati suradnju s ustanovama socijalne skrbi i školskim sustavom, kako bi se maloljetnim majkama olakšao put u osamostaljivanje da mogu same skrbiti o sebi i djetetu.

Za provedbu programa “Mama je mama” lani je osigurano oko 280 milijuna kuna, i to uglavnom iz proračunskog novca grada Zagreba, Ministarstva socijalne politike i mladih te donacijama. Partneri u projektu su Ministarstvo socijalne politike i mladih, Grad Zagreb i “Kuća ljubavi” Caritasa Zagrebačke biskupije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.