U Hrvatskoj godišnje 20-ak tisuća oboljelih od karcinoma

Ilustracija

U Hrvatskoj se godišnje postavi dvadesetak tisuća dijagnoza malignih bolesti, po čemu smo, s obzirom na broj stanovnika, unutar europskog prosjeka, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu Međunarodnog dana borbe protiv raka 4. veljače.

U usporedbi s drugim zemljama Europe imamo srednje visok do visok mortalitet od malignih bolesti. Međutim, po incidenciji te bolesti negdje smo u sredini – od 40 analiziranih zemalja na 15. mjestu po broju karcinoma kod muškaraca i na 20. mjestu kod žena.

Najčešće dijagnoze malignih bolesti u Hrvatskoj slične su onima u drugim razvijenim zemljama – pluća, debelo crijevo, prostata, dojka, dok u niskorazvijenim zemljama prevladavaju maligne dijagnoze povezane s infekcijama – rak želuca, rak jetre te rak grlića maternice. Prema posljednjim podacima Registra za rak za 2011., u Hrvatskoj je te godine postavljena dijagnoza maligne bolesti kod 20.982 osobe.

Dan borbe protiv raka bila je prilika da se upozori na porast malignih bolesti, kako u domaćim, tako i u svjetskim razmjerima.

Svjetska zdravstvena organizacija u svom novom izvješću “World Cancer Report 2014.” predviđa da će se broj oboljelih od raka povećati s 14 milijuna u 2012. na 24 milijuna u 2035., a u istom će razdoblju broj umrlih od raka porasti s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje.

Kao najveći rizični čimbenici navode se obiteljska anamneza, genska predispozicija, pušenje, alkohol, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, prekomjerna tjelesna težina. Prema nekim procjenama, polovina svih slučajeva raka može se spriječiti izbjegavanjem štetnih čimbenika, a metodama ranog otkrivanja raka mogu se otkriti karcinomi u ranoj fazi i time poboljšati preživljavanje.

IZVOR: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.