U Hrvatsku preseljeno novih 50 Sirijaca koji su Lijepu našu odabrali za život

Ukupno 50 državljanja Sirijske Arapske Republike, odnosno 10 obitelji među kojima je 23 maloljetnika, preseljeno je u Hrvatsku u sklopu europskog programa preseljenja, i to preko međunarodne zračne luke Franjo Tuđman.

Dolaskom šeste skupine sirijskih izbjeglica u Hrvatsku je preseljeno ukupno 202 sirijskih državljana iz Turske te se tijekom srpnja i kolovoza očekuje dolazak još 51 sirijske izbjeglice. Time će Republika Hrvatska ispuniti kvote temeljem odluka Vlade iz 2015. i 2017. godine te preseliti ukupno 253 izbjeglica. Naime, Vlada RH je do sada donijela tri odluke o preseljenju izbjeglica kojima se obvezala prihvatiti iz programa preseljenja do 400 osoba. Odluka Hrvatske je da će prihvatiti sirijske izbjeglice koje su zbog sukoba u Siriji izbjegle u Tursku i borave u turskim izbjegličkim kampovima.

– Kao i u prethodnim dolascima preseljenih sirijskih izbjeglica, i ove sirijske obitelji već su prošle kulturnu orijentaciju u Turskoj te će odmah započeti s procesom integracije u hrvatsko društvo. Dolaskom u Hrvatsku, izbjeglice se smještaju u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini te prolaze proceduru uzimanja zahtjeva i donošenja odluke o odobravanju statusa. Tijekom boravka u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini se provode aktivnosti inicijalne integracije u hrvatsko društvo – učenje hrvatskog jezika, daljnje upoznavanje s hrvatskom kulturom, običajima, zakonima, pravima i obvezama – izvijestili su iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Nakon odobrenja međunarodne zaštite te početnih integracijskih mjera, preseljene izbjeglice se smještaju izvan Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite, u smještajne jedinice koje osigurava Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Radi se o dobrovoljnom procesu te su ove osobe odnosno obitelji odabrale upravo Hrvatsku kao zemlju konačnog odredišta u kojoj žele živjeti.

Iz MUP-a podjsećaju da preseljenje državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva omogućava izbjeglicama i raseljenim osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita, zakonit i siguran dolazak u države članice Europske unije gdje im se osigurava potrebna zaštita.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.