‘U samo mjesec dana zaradim koliko u Hrvatskoj za godinu dana’

Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je Hrvatska postala članica Europske unije. Jesu li od tada građani osjetili bolje prilike za zapošljavanje u zemljama EU, portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika.

Velika većina ispitanika, njih 85 posto kaže da ulaskom Hrvatske u EU nisu osjetili bolje prilike za zapošljavanje u zemljama Unije. I dok neki ispitanici komentiraju kako im se čini da je sada još teže pronaći posao u inozemstvu, drugi podsjećaju da za hrvatske građane postoje ograničenja, piše MojPosao. 

”I dalje trebamo radne dozvole za sve razvijene zemlje u Europskoj uniji“, kaže jedan od ispitanika, a drugi se žali na europsku birokraciju: ”Puno pisanja i osobnih podataka i sve to uzalud. Ja sam inženjer elektrotehnike s dobrim radnim stažem u struci, a odlično govorim i pišem engleski, talijanski, arapski i ruski jezik.“ 

Podijeljena mišljenja

Od pristupanja Hrvatske Uniji, posao u EU pronašlo je 8 posto ispitanika. 

”Preselio sam u Irsku i u par mjeseci pronašao posao. U mjesec dana zaradim skoro koliko sam u Hrvatskoj zaradio u godinu dana“, kaže jedan ispitanik. 

Drugi ispitanik smatra da ograničenja zapošljavanja stranih radnika nisu velika prepreka: 

”Čak i u zemljama koje su uvele privremena ograničenja, ipak imate prednost pred radnicima iz zemalja koje nisu članice.“ 

Prilika za usavršavanje u zemljama Europske unije otvorila se za 7 posto ispitanika. Uglavnom je riječ o usavršavanju u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

IZVOR: danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.