U udruzi “Hrabro dijete” utvrđene nepravilnosti; pokrenut će se istraga

Nakon provedenog financijskog nadzora utvrđene su nepravilnosti u radu udruge “Hrabro dijete”. Zamjenik ministra financija Branko Šegon rekao je da će cijeli slučaj proslijediti Državnom odvjetništvu.

Jednu vrstu nepravilnosti možemo svrstati u kategoriju manjih i administrativnih nedostataka. No bilo je i povreda propisa gdje se radilo o određenim zloporabama koje ukazuju na kazneno djelo, rekao je Šegon.

Šegon je rekao i da je u nepravilnosti upleteno dosta sudionika, no nije htio reći tko su oni, odnosno jesu li nepravilnosti vezane uz djelovanje udruge ili roditelja preminule Nore Šitum. Ministarstvo je utvrdilo da je prikupljeno 4.380.000 kuna. Troškovi su bili relativno mali i ne možemo reći da je bilo rasipnog i bahatog trošenja, ustvrdio je.

Atanasovska: Nadzor potvrdio nezakonitosti

Majka preminule Nore Šitum, Đana Atanasovska najveću nepravilnost vidi u tome što je Ministarstvo financija utvrdilo da je u humanitarnoj akciji prikupljeno 4,38 milijuna kuna, ističući da je ona dobila podatak da je prikupljeno 2,19 milijuna kuna. Podatak da je prikupljeno 4,38 milijuna kuna govori o tome da su cijeloj hrvatskoj javnosti zatajili oko 2 milijuna kuna, kazala je Atanasovska Hini.

Dodaje tome i da su državnome odvjetništvu poslane brojne prijave građana koje, kako je rekla, dokazuju da su im članovi udruge davali brojeve svojih privatnih računa da uplaćuju novac za liječenje njene kćeri. Napisali bi u zagradi ‘član udruge’ i ispriku da broj računa udruge ne radi. Za sve postoje dokazi i trenutno je istraga u tijeku, dodala je.

Zbog svega je tužna, ali će i dalje inzistirati na utvrđivanju istine. Strašno je da se netko usudio dirati u taj najosjetljiviji segment života, bolesnu djecu. Da netko može biti takav i to raditi pod krinkom pomaganja djeci. Neka se ispričaju svima na tome što su radili, ne meni i suprugu, jer su uzimali novac u svoje džepove, kazala je.

Hrabro dijete tvrdi da su objavili podatke

Tajnik udruge Hrabro dijete Haris Kapetanović rekao je da od Ministarstva financija nisu još dobili rezultate nadzora te ih nije htio komentirati, no potvrdio je da su se tom ministarstvu očitovali zbog jedne uplate koja nije išla preko računa udruge, već preko računa Radio Psunja. U tom trenutku nije radio račun udruge te je na račun Radio Psunja uplaćeno 5280 kanadskih dolara koje je radio potom uplatio na račun udruge, objasnio je.

Kapetanović objašnjava da je udruga Hrabro dijete iz Nove Gradiške ukupno u akciji Nora fora – strašni lav prikupila oko 7,5 milijuna kuna. Kad se odbiju svi troškovi (Norinog liječenja, boravka Đane Atanasovske uz Noru u bolnici u Philadelphiji, sami troškovi akcije i konverzije novca) ostaje tih 4,3 milijuna kuna koje je navelo Ministarstvo financija, rekao je Kapetanović.

Udruga je, dodaje, 1. ožujka uredu državne uprave podnijela financijsko izvješće za mjesec veljaču, a ured je izdao rješenje u kojem stoji da je na računu akcije za Noru ostalo nešto više od 2 milijuna kuna. Mi smo gospođi Atanasovski poslali to rješenje, a naknadno je stiglo oko 2 milijuna kuna prikupljenih preko poziva na humanitarni broj telefona. Te smo podatke također objavili, objašnjava Kapetanović.

Sumnje Đane Atanasovske o uplatama na privatne račune nije htio komentirati jer, kako je rekao, nema uvid u privatne račune članova udruge. Ako je tko počinio neko kazneno ili prekršajno djelo, neka odgovara za svoje postupke, dodao je.

Nadzor udruge Hrabro dijete naložilo je krajem listopada tamošnje općinsko državno odvjetništvo nakon što su roditelji Nore Šitum upozorili da mjesecima bezuspješno pokušavaju od te udruge dobiti odgovor o iznosu novca prikupljenog u humanitarnoj akciji za liječenje njihove kćeri u SAD-u.

IZVOR: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.